A Napi Gazdaság pénteki lapszámának cikke

Az előző hetek rendkívül szűk sávban zajló kereskedését követően mozdult el az euró/forint keresztárfolyam, aminek hatására a forint mintegy 1,5 százalékot erősödve másfél havi csúcsot ért el az euróval szemben.

A forint izmosodását a pozitív nemzetközi hangulat alapozta meg, amelyet a görög mentő csomag körvonalazódása, illetve a régióban jelentősen erősödő lengyel deviza táplált. A régió húzóerejét ugyanis továbbra is a lengyel zloty jelentette, amely közel 2,5 százalékot értékelődött fel ebben az időszakban, így mintegy 14 havi csúcsot ért el az uniós devizával szemben.

 

Az előző napok forinterősödésével a magyar deviza visszatalált a tavaly nyár óta jellemző tágabb, 265-280 közötti árfolyamtartományba.

 

Erről a szintről azonban a további erősödésnek a Raiffeisen elemzői szerint nincs fundamentális alapja, sőt éppen ellenkezőleg, a választások közeledtével az idei év költségvetésével kapcsolatos feszültségek felerősödésére számítanak, ami a forint leértékelődésével járhat. A technikai indikátorok is inkább az euró erősödésének az irányába mutatnak, ezért a jelenlegi árfolyamszinteken az euró vételét javasolják, 275 forintos célárfolyammal.


Nem lát okot a magyar deviza további erősödésére Nyeste Orsolya, az Erste elemzője sem, aki szerint már az is érdekes, hogy a lengyel zloty hatására tudott erősödni a magyar fizetőeszköz. A két ország ugyanis teljesen ellentétes pályán van, a lengyeleknél az erős gazdasági teljesítmény alapján már a kamatemelést emlegetik, míg nálunk még kamatcsökkentés vagy akár -csökkentések jöhetnek.

Ugyanakkor technikai alapon a 266-os, illetve 265-ös szint átlépésével további erősödés jöhet. Ez azonban már valószínűleg a magyar jegybanknak sem áll érdekében - véli Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank elemzője, aki ezen a szinten egyértelműen az euró vételét javasolja. Ruzsonyi szerint a 265 alatti árfolyam már nem érdeke a magyar gazdaságnak, a jelentős export miatt ugyanis az országnak a 270-280 körüli árfolyam az ideális. Az ennél erősebb, 285-290 forintos szint viszont már nem megfelelő a jegybank szerint - véli az elemző. Mindezek alapján nem véletlen, hogy a Raiffeisen is 275 forintos célár mellett ajánlja most vételre az eurót.

Az óvatosság azonban nem árt, ugyanis az jól látszik, hogy sokszor hangulati elemek mozgatják a forint árfolyamát. Így például egy jó görög kötvénykibocsátás - ami csütörtökön még elég magas kamatfelárral valósult meg - által kiváltott globális jókedv átlendítheti a forintot a mostani támasz szintjén, így nem árt a stopot valahová a tavaly októberi, 263 forintos éves csúcs alá elhelyezni.



A forint sávozó mozgásáből elvileg az következik - technikai szemmel - hogy a sávból történő kilépés esetén az árfolyam még legalább a sáv szélességével megy tovább, tehát a sáv elhagyása után - ha záróárfolyamok is megerősítik a kilépést - további 15-16 forintos ármozgás következhet be a keresztárfolyamban.


 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!