A válság megmutatta, semmit sem érnek az elemzői várakozások - hangzik el sokszor a magyar tőzsdei befektetők körében. Erre azonban alaposan rácáfol lapunk tavaly decemberben készített cikke, amelyben azt latolgattuk, miként változhat az idén a BUX index (Napi, 2008. december 6.) az elemzők éves célárai alapján. Akkor azt írtuk, hogy amennyiben igazuk lesz az elemzőknek, egy éven belül ismét 20 ezer pont közelébe emelkedhet a vezető index. A szerdai nappal ez a jóslat gyakorlatilag teljesült, hiszen az index ennél magasabban, 20 000 pont felett is járt.

Ennek apropóján ismét előszedtük az elemzői konszenzusokat, hogy mit is várnak a szakértők a következő egy évre. A részvényt tartók számára azonban most nem szolgálhatunk olyan szép jövőképpel, mint nyolc hónappal ezelőtt. Akkor ugyanis 63 százalékos növekedési potenciál látszott, most azonban közel 10 százalékkal alacsonyabb indexérték jött ki a vezető papírok célára alapján.

A Bloomberg elemzői konszenzusa szerint ugyanis az OTP és a Magyar Telekom 14 százalékkal, a Mol pedig 13 százalékkal van magasabban, mint az elemzői célárak átlaga. Ugyanakkor a Richter az elemzők szerinti fair értéke közelében mozog, míg az Egisben 12 százalékos felértékelődési potenciál van. Mindezek alapján 12 hónap múlva 17 711 pont lehet a BUX, ami nem nagy katasztrófa ugyan a jelenlegi szintek mellett, ugyanakkor nem sok jóval kecsegtet azoknak, akik bent ragadnak a részvényekben.

Fontos azonban azt is leszögezni, hogy a BUX úgy teljesítette a tavaly megjósolt értékét, hogy a részvények célára vegyesen változott.
Az OTP és a Mol ugyanis lényegesen alulteljesítette azt, míg az akkor még legnagyobb BUX-súllyal rendelkező Richter bőven túl is teljesítette.

További bizonytalanságot jelent a mostani célárak kapcsán, hogy azokban még nincs benne annak lehetősége, hogy a magyar alapkamat szintje fokozatosan csökkenhet a következő hónapokban. Márpedig ez automatikus céláremelést hozhat az elemzői modellekben, hiszen a kamatcsökkentések önmagukban javítják az elemzők DCF (diszkontált cashflow-számítás) modelljeiben a részvények árazását. Ez pedig azt is jelentheti, hogy csak a kamatcsökkentési sorozat 30 százalékos felértékelődést hozhat egyes elemzők szerint, ami a BUX esetében akár 23 000 pontos értéket is jelenthet 6,5 százalékos jegybanki alapkamatszint mellett.

Ehhez azonban kedvező nemzetközi klíma is kell, így mindenki eldöntheti, hogy elhiszi-e azt, amit jelenleg a számok mutatnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!