Jelentősen elmaradt a feltörekvő piaci részvények tavalyi teljesítménye a fejlett országok részvényeiétől, s a meghatározó befektetési bankok elemzői szerint ez a tendencia várhatóan folytatódik. A Bloomberg összefoglalója szerint számos nagy befektetési bank elemzője azt tanácsolja ügyfeleinek, hogy csökkentsék kitettségüket ezen országok irányába, az alulteljesítés ugyanis várhatóan folytatódik 2014-ben is.

A Goldman Sachs szakértői szerint érdemes lehet a feltörekvő piaci eszközökben tartott tőkét harmadával csökkenteni, azok ugyanis szignifikánsan alulteljesíthetnek a következő 10 év során. A JPMorgan elemzői szerint a feltörekvő országok helyi devizában denominált kötvényei a következő évben a 2014 óta elért átlagos éves hozam mindössze 10 százalékát hozzák majd, a Morgan Stanley szerint pedig a tavalyi jelentős leértékelődés nem ért véget, s tovább veszíthet értékéből az orosz rubel, a brazil reál és a török líra.

A sztori eddig jó volt

Az elemzők hozzáállása érdekes fordulatot jelez, hiszen a globális pénzügyi válság idején a legnagyobb feltörekvő országok gazdaságainak teljesítménye arra engedett következtetni, hogy gazdaságaik ellenállóbbak, sőt, esetenként erősebbek a fejlett országok gazdaságainál, s a kínai, brazil, orosz és indiai eszközök esetenként kiemelkedő hozammal jutalmazták meg a befektetőket. A Morgan Stanley szerint e korszaknak most vége, ezek a gazdaságok lemaradóak lesznek, amint a Fed megkezdi a monetáris stimulus nagyságának csökkentését, s a kamatszintek emelkedésnek indulhatnak.

A világ eddig megbabonázva szemlélte a feltörekvő gazdaságok teljesítményét, sokakat csábított a befektetési sztori, a nélkül, hogy különbséget tettek volna az egyes országok között. Azonban amint megkezdődik a tőke árának normalizálódása, élesen elválnak az igazán erős gazdaságok a gyenge lábon állóktól - mondta Stephen Jen, az SLJ Macro Partners szakértője a hírügynökségnek.

A sztori valóban jó volt, a JPMorgan és a Bank of America elemzése szerint a 2012-vel végződő tíz évben a helyi devizában denominált feltörekvő piaci kötvények átlagosan 205 százalékos hozamot termeltek dollárban mérve, míg az amerikai állampapírindexek nyeresége mindössze 58 százalékos volt. Az MSCI feltörekvő piaci részvényindexe 261 százalékot erősödött ebben az időszakban, míg a fejlett piaci index nyeresége mindössze 69 százalékos volt. Tavaly azonban véget ért a szárnyalás, a feltörekvő piaci helyi devizában számolt kötvényindex 6,3 százalékkal esett, az MSCI feltörekvő piaci részvényindexe pedig 5 százalékkal esett, miközben az MSCI World index 24 százalékkal emelkedett.

Vége a szép időknek

Ami elkezdődött, az nem más, mint egy strukturális átárazódás - véli John-Paul Smith, a Deutsche Bank stratégája. Megítélése szerint a feltörekvő piaci részvények teljesítménye idén is mintegy 10 százalékkal elmarad majd fejlett társaikétól. A világgazdaság GDP növekedésének 65 százaléka származott 2010 óta a feltörekvő gazdaságok növekedéséből, azonban ez a a bővülés most lendületét veszítheti, az előrejelzések szerint ezen országok exportnövekedése négyéves mélypontra csúszhat.

Bár a feltörekvő országok növekedési üteme még mindig meghaladhatja a fejlett országokét, a kettő közötti rés 2002 óta nem látott mértékűre zsugorodhat a Credit Suisse elemzői szerint. A fejlett régiók GDP növekedési üteme szerintük idén duplájára, 2,1 százalékosra nőhet, eközben a feltörekvőké 4,7 százalékról csak 5,3 százalékosra emelkedik.

A befektetők még mindig találhatnak értéket a feltörekvő országokban, azonban ez eddigieknél alaposabban kell majd szelektálni, a gazdasági növekedés, az infláció nagysága és a fizetési mérlegek kiegyensúlyozottsága alapján - mondta Sara Zervos, az Oppenheimer Funds szakértője. Élesedik majd a verseny a további tőkebeáramlásért, s ennek a versenynek lesznek nyertesei és vesztesei is - tette hozzá. Szerinte ebből profitálhat a mexikói peso, a dél-koreai won és az indiai rúpia, míg a dél-afrikai rand és a brazil real a vesztesek között lehet.

Függők lettek

A megkérdezett elemzők szerint már egy kisebb mértékű tőkekiáramlás vagy a beáramlás csökkenése is nagyon rossz hatással lehet e gazdaságokra, amelyek eladósodottsága jelentősen emelkedett az elmúlt években. Például az MSCI által követett feltörekvő piaci cégek nettó adósságállománya 2009-ben még csak éves EBITDA-juk (adózás, kamatok és amortizáció előtti eredmény) 0,68 szorosát tette ki átlagosan, mára ez a mutató 1,25-re nőtt. A JPMorgan szerint eközben a feltörekvő országok már csak átlagosan 6,98 százalékos dollárkamat mellett tudnak hitelhez jutni, s ez a legmagasabb szintet jelenti 2010 májusa óta.

A feltörekvő piacokon a hitelciklus végén járunk, s ez olyan kockázatokat hordoz ezen országok pénzügyi rendszereit tekintve, amelyek koránt sincsenek beárazva - hívta fel a figyelmet a Morgan Stanley szakértője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!