A Napi elemzői konszenzusa az év végére 6,25 százalékos kamatszintet vár, 2010-ben pedig 5,5-5,75 százalék körül alakulhat az alapkamat legalacsonyabb szintje. Az alapkamat 2006 júliusa óta nem volt ilyen alacsony.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2009. november 24-i hatállyal 50 bázisponttal 6,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamat mértékét.

Ezzel egy időben az egynapos jegybanki hitel és betét kamata által meghatározott kamatfolyosó szélességét az irányadó eszköz kamatszintje körül+/- 100 bázispontra növelte, és az MNB kéthetes fix kamatú hiteltenderének kamatát az irányadó kamat +50 bázispontra emelte.



Bár a jelenlegi piaci környezet igen kedvező és támogató még egy olyan gyengébb fundamentumokkal rendelkező ország számára is, mint Magyarország, a fenntarthatósággal kapcsolatban azonban igen sok a kockázati tényező, ezért várakozásaink szerint az alapkamat nem csökken 5,5 százalék alá 2010-ben sem - emeli ki a kamatvágás kapcsán Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

A következő fél év során nagyon valószínű, hogy az MNB igen óvatos lesz, 50 pontnál többet decemberben sem fog vágni, sőt az is lehet, hogy 25-ös sebességre kapcsol - tette hozzá. A 2009. decemberi inflációs adat 5,5 százalék körüli lesz, ez az év egészére 4,2 százalék körüli átlagos értéket jelenthet. Jövő évre az átlag minden bizonnyal 4 százalék alatt lesz Vízkelety szerint.

A rendkívül gyenge gazdasági teljesítmény és a jórészt ebből is következő visszafogott áremelkedés egyértelműen indokolja a jegybanki lazítást. Az MNB-nek természetesen a pénzügyi stabilitási kockázatokra is ügyelnie kell, ám ebből a szempontból viszonylag nyugodtak lehetünk. A forint igen stabilan tartja magát a 270-es szint körül, innen elsősorban a nemzetközi hangulat romlása tudja érdemben kimozdítani - hívja fel a figyelmet Vizkelety Péter.

A magyar gazdaság 2010-ben sem fog növekedni összességében. A még mindig növekvő munkanélküliség, a romló kiskereskedelmi forgalom, a nehezen talpra álló, erős eurótól sújtott EU15-nek, de leginkább Németországnak kitett külkereskedelem legfeljebb stagnálásra adhat reményt meglátásunk szerint. A legutóbb publikált GDP adat érdemben nem ront véleményünk szerint a büdzsé egyenlegén, az ezzel kapcsolatos kockázatokat legfeljebb 0,5 százalékpontra tesszük a GDP arányában - figyelmeztet a szakember.

Az állampapírpiacon a befektetők sokkal inkább a hosszabb távú kockázatokat árazzák, így itt sokkal nagyobb teret kell kapnia a fundamentumoknak. Emiatt jóval kisebb esélyt látunk a hosszabb hozamok mérséklődésére, mint amekkora csökkenés az alapkamatban bekövetkezhet - mondja Vizkelety Péter a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

A várakozásoknál gyengébb harmadik negyedéves GDP-adat, és az előrejelzéseknél folyamatosan alacsonyabb inflációs számok tükrében egyértelmű a további monetáris lazítás szükségessége - kommentálta Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedszere a döntést. A legfrissebb inflációs jelentésében feltehetően lefelé módosította a jegybank az előrejelzését, mely így már bőven cél alatti inflációs rátát jelez - teszi hozzá.

A szakember szerint az októberi kiélezett döntés után feltehetőleg ismét nagy volt a megosztottság a tanácson belül, valószínűleg többen ismét nagyobb vágásra szavaztak. A forint közelmúltbeli nagyobb kilengése azonban indokolja az óvatosságot. Inflációs szempontból a kilátások nem lehetnek akadályai további csökkentésnek, a kritikus pont továbbra is inkább a pénzügyi stabilitás - véli Bebesy. A globális helyzet bizonytalansága, illetve a környező országok instabil politikai helyzete borzolhatják a befektetők idegeit, fékezve így a további monetáris enyhítést - teszi hozzá a szakember.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!