BUX
38971

Itt az óriási Mol-ügylet: hatmillió részvény cserélt gazdát

Ma zajlott le az a hatmillió Mol-részvény mozgását jelentő tranzakció, amelynek révén pénzügyi befektetőkhöz került a Mol 5,58 százaléka.

NAPI Online, 2006. március 20. hétfő, 16:13

A Mol Rt. 2006. március 14-i bejelentésének megfelelően ma, azaz március 20-án 6 007 479 darab "A" sorozatú törzsrészvényt értékesített darabonként 20 515 forintos áron a Jersey szigetén bejegyzett offshore társaság, a Magnolia Finance Limited részére a Budapesti Értéktőzsdén. A tranzakció tőzsdei elszámolását követően a Mol tulajdonában 1 404 217 darab “A" sorozatú és 578 darab “C" sorozatú törzsrészvény marad. A Magnolia ezzel 5,58 százalékos befolyást szerez az olajtársaságban.

A virágnév nem valamelyik inkognitóban lévő nagy orosz olajcéget vagy sejket takarja, hanem pénzügyi befektetőket, akiket - hasonlóan egy nemzetközi részvénykibocsátáshoz - a Morgan Stanley & Co. International Limited szervez.

A Magnolia korábban bejelentette, hogy összesen 610 millió euró értékben bocsát ki átváltható értékpapírokat, amelyek 2006. március 20. és 2016. március 12. között átválthatók Mol-részvényekre. Az átváltható értékpapírok után 4 százalékos kamatot fizetnek és értékesítésükre 26 670 forintos átváltási árfolyam figyelembevételével került sor. A részvények kihelyezése a Magnoliába opciós szerződések aláírásával egyidejűleg történt. Ezek lehetőséget adnak a Molnak arra, hogy a Mol az opciós jog gyakorlását megelőző meghatározott időszak forgalommal súlyozott átlagárán megvásárolhassa a saját részvényeit bizonyos korlátozott esetekben.

Amennyiben pedig a kötvénytulajdonosok nem váltanák át a részvényeket, a Mol az átváltási időszak végén vagy azt követően negyedévenként megveheti a papírokat. Ha pedig a Magnolia dönt úgy 2016 után, hogy bevonja az átváltoztatható értékpapírokat és a Mol-törzsrészvények piaci ára 101,54 euró alatt van, a két ár különbözetét a Mol megtéríti.

A tranzakcióval a Mol számára már majdnem a teljes opcióval biztosított ÁPV-részvénycsomag megvásárlására lehetőség van, csupán a maradék közel másfél millió részvénnyel kell még valamit kezdenie. Habár a társaság közleménye szerint nem tulajdonosa sem közvetlenül, sem közvetetten a Magnoliának, a részvényeket birtokló céget az opciós megállapodások miatt konszolidálni fogja.