Itt az OTP-meglepetés - bevetették a tartalékokat

Az elemzői várakozásokat jócskán meghaladó negyedik negyedéves eredményt ért el az OTP-csoport. Az elemzők nem számoltak azzal, hogy a bank korábban ennyire túltartalékolta magát, s így a várt veszteség helyett 10 milliárdot meghaladó nyereséggel zárja az utolsó három hónapot. Működési szinten a vártnál enyhén rosszabb adatok jöttek.
Lovas-Romváry András, 2015. március 6. péntek, 07:33
Fotó: Napi.hu

Meglepetésre ha nem is vaskos, de tisztességes nyereséget tudott felmutatni az OTP-csoport a tavalyi utolsó negyedévben. Az elemzők 2,8 milliárd forintos veszteségről szóló átlagos várakozásával szemben 10,9 milliárd forintos profitot mutatott ki a bank a korrekciós tételeket is figyelembe véve, így éves vesztesége 102,2 milliárd forint lett a várt 116 milliárd forint helyett.

A várakozások és a jelentett adatok közötti eltérést indokló legnagyobb tételt a fogyasztói szerződésekkel kapcsolatos Kúria döntések és a jogszabályi változások hatásában keresendő. Erre ugyanis a harmadik negyedéves jelentésben még 168,3 milliárd forintnyi tartalékot képzett az OTP, az év végére azonban ez a tétel 155,9 milliárd forintra csökkent, s ez a tétel önmagában 12,4 milliárd forintos pluszt hozott az utolsó három hónapban. Az elemzők átlagosan 800 millió forintot vártak ettől. A gyorsjelentés szerint a nagy eltérés oka a harmadik negyedévi adatokhoz képest, hogy a korábbi becslés többek között azzal a konzervatív feltételezéssel készült,hogy 2015 első félévének végén kerül majd sor az elszámolásra, amely végül 2015 februárjában megtörtént.

Az OTP főbb számai
Forrás:gyorsjelentés

Az OTP lényegesebb mutatói
Forrás: gyorsjelentés

Másik jelentősebb eredményjavító tétel is jelentkezett a korrekciós tételek között. A donyecki és a luganszki kitettségre képzett kockázati költség ugyan a várt 15,8 milliárd forinthoz képest 18,7 milliárd forint lett, azonban az ukrán bank goodwilljének és részesedésének leírásán 6,6 milliárd forintnyi adópajzsa keletkezett a negyedik negyedévben a banknak, s ez ennyivel javította a csoport konszolidált eredményét.

A korrekciós tételeket figyelmen kívül hagyó eredményszám 10,23 milliárd forint lett az utolsó negyedévben, ez alacsonyabb a piac által várt 12,3 milliárd forintnál. Éves szinten ezen a soron 118 milliárdnyi profitot mutatott ki a bankcsoport, ami 20 százalékkal alacsonyabb a 2013-ban elértnél. A korrekciós tételek nélkül számolt profit romlását a nagyobb súlyú leányvállalatok vegyes teljesítménye hozta össze. A profit döntő többségét termelő OTP Core (Magyarország) 114,8 milliárd forintról közel 137,2 milliárdra javította eredményét, ennél nagyobb növekedést csak a bolgár DSK Bank tudott felmutatni, 39,17 milliárdos profitja 30 százalékkal haladja meg a 2013-ast.

A javulást felmutató külföldi leánybankok sora ezzel véget is ér, a bolgár kivételével mindegyik kisebb-nagyobb, esetleg brutális mértékben szerepelt rosszabbul, mint egy évvel korábban. Nagysága miatt a legfájóbb pont a polgárháborús helyzetbe hajszolt Ukrajnában lévő leánybankon elszámolt 43,16 milliárdos veszteség lehetett, de az orosz leányon keletkezett 14,5 milliárd is jelentős tételt képvisel. A tevékenységek közül egyedül az alapkezelés tudott jelentősebb javulást felmutatni, itt is a magyarországi OTP Alapkezelő emelhető ki, amelynek profitja 6,1 milliárd forint körülire hízott a 2013-as 3,6 milliárd közeli értékről.

A bank vezetése ma délelőtt tart tájékoztatót az eredmények kapcsán, erről természetesen folyamatosan tudósítjuk olvasóinkat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2015.03.06 15:28

@Boka: " Magyar bankba nem rakunk pénzt."

Ez így igaz. Az osztrákoknál valamiért nagyobb biztonságban érzik az emberek a pénzüket. Ki is írták a 10-es út mentén a plakátokra miszerint: Nálunk biztonságban van a pénze, mi nem lopjuk el...
Felemelő érzés volt látni.

Már nem hiányzik semmi más, mint Rákosi békekölcsönének Baltássy féle változata.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Boka, 2015.03.06 15:08

Magyar bankba nem rakunk pénzt. Ez a tanulsága a legutóbbi eseményeknek. Az OTP-nek is szerencséje, hogy külföldiek a tulajdonosai.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unnortodox, 2015.03.06 08:02

...akkor semmi baj a magas bankadóval ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2015.03.06 07:44

Nagyszerű hír, csak ne lenne az a szó ott, hogy "mutatott" , ez kozmetikára utal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html