Meglepetésre ha nem is vaskos, de tisztességes nyereséget tudott felmutatni az OTP-csoport a tavalyi utolsó negyedévben. Az elemzők 2,8 milliárd forintos veszteségről szóló átlagos várakozásával szemben 10,9 milliárd forintos profitot mutatott ki a bank a korrekciós tételeket is figyelembe véve, így éves vesztesége 102,2 milliárd forint lett a várt 116 milliárd forint helyett.

A várakozások és a jelentett adatok közötti eltérést indokló legnagyobb tételt a fogyasztói szerződésekkel kapcsolatos Kúria döntések és a jogszabályi változások hatásában keresendő. Erre ugyanis a harmadik negyedéves jelentésben még 168,3 milliárd forintnyi tartalékot képzett az OTP, az év végére azonban ez a tétel 155,9 milliárd forintra csökkent, s ez a tétel önmagában 12,4 milliárd forintos pluszt hozott az utolsó három hónapban. Az elemzők átlagosan 800 millió forintot vártak ettől. A gyorsjelentés szerint a nagy eltérés oka a harmadik negyedévi adatokhoz képest, hogy a korábbi becslés többek között azzal a konzervatív feltételezéssel készült,hogy 2015 első félévének végén kerül majd sor az elszámolásra, amely végül 2015 februárjában megtörtént.

Az OTP főbb számai
Kép: Forrás:gyorsjelentés

Másik jelentősebb eredményjavító tétel is jelentkezett a korrekciós tételek között. A donyecki és a luganszki kitettségre képzett kockázati költség ugyan a várt 15,8 milliárd forinthoz képest 18,7 milliárd forint lett, azonban az ukrán bank goodwilljének és részesedésének leírásán 6,6 milliárd forintnyi adópajzsa keletkezett a negyedik negyedévben a banknak, s ez ennyivel javította a csoport konszolidált eredményét.

A korrekciós tételeket figyelmen kívül hagyó eredményszám 10,23 milliárd forint lett az utolsó negyedévben, ez alacsonyabb a piac által várt 12,3 milliárd forintnál. Éves szinten ezen a soron 118 milliárdnyi profitot mutatott ki a bankcsoport, ami 20 százalékkal alacsonyabb a 2013-ban elértnél. A korrekciós tételek nélkül számolt profit romlását a nagyobb súlyú leányvállalatok vegyes teljesítménye hozta össze. A profit döntő többségét termelő OTP Core (Magyarország) 114,8 milliárd forintról közel 137,2 milliárdra javította eredményét, ennél nagyobb növekedést csak a bolgár DSK Bank tudott felmutatni, 39,17 milliárdos profitja 30 százalékkal haladja meg a 2013-ast.

A javulást felmutató külföldi leánybankok sora ezzel véget is ér, a bolgár kivételével mindegyik kisebb-nagyobb, esetleg brutális mértékben szerepelt rosszabbul, mint egy évvel korábban. Nagysága miatt a legfájóbb pont a polgárháborús helyzetbe hajszolt Ukrajnában lévő leánybankon elszámolt 43,16 milliárdos veszteség lehetett, de az orosz leányon keletkezett 14,5 milliárd is jelentős tételt képvisel. A tevékenységek közül egyedül az alapkezelés tudott jelentősebb javulást felmutatni, itt is a magyarországi OTP Alapkezelő emelhető ki, amelynek profitja 6,1 milliárd forint körülire hízott a 2013-as 3,6 milliárd közeli értékről.

A bank vezetése ma délelőtt tart tájékoztatót az eredmények kapcsán, erről természetesen folyamatosan tudósítjuk olvasóinkat.