BUX

Itt az OTP bejelentés! Megállhat a zuhanás?

A várakozásoknak megfelelő gyorsjelentést közölt az OTP-csoport pénteken, annak ellenére, hogy a nettó eredmény picit jobb lett az elemzők várakozásánál. A számok tehát nem valószínű, hogy eltéríthetik a bankrészvény árfolyamát a nemzetközi trendektől.

Deák Bálint, 2011. augusztus 19. péntek, 05:00

Az OTP Bankcsoport 2011 második negyedévében 37,288 milliárd forint nettó profitot ért el, ami egy picit jobb ugyan a 34,7 milliárd forintos elemzői konszenzusnál, azonban ennek csak az első pillanatban lehet örülni.  A második negyedévi profit gyakorlatilag megegyezik az első negyedévivel, viszont 10 milliárd forinttal több mint egy évvel korábban. Az első félévében így 74,476 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el pénteken publikált gyorsjelentése szerint, ami 7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Miután a nettó kamatbevétel 151 milliárd forintos összegét szinte pontosan eltalálták az elemzők, így nem e téren érkezett a javulás, ami örömteli lehetett volna. A különbség nagy részét az adta ugyanis, hogy a kockázati költségek céltartalék átértékelődés nélkül 2011 második negyedévében 50 milliárd forintot tettek ki, szemben az elemzők 52,5 milliárd forintos várakozásával. Az adat egyébként 40 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál és 12 százalékkal az első negyedévhez képest, a féléves összeg 107 milliárd forint, 23 százalékos mérséklődést mutat. Ráadásul az adózás előtti eredmény így is 52,2 milliárd forint lett, szemben az elemzők 57 milliárd forintos várakozásával, tehát az adólevonás is sokkal kevesebb lett, minta ahogyan azzal az elemzők számolta. A bankadó nagysága változatlanmaradt (7,2 milliárd forint) és az év hátralévő részében is hasonló negyedéves terhelés várható - írja a gyíorsjelentés. Ez azonban nem okoz kellemetlen meglepetést.

A nettó kamatmarzs az egy évvel korábbi 6,09 százalékról 6,25 százalékra emelkedett.A 90 napon túl késedelmes portfólió aránya 15 százalékról 15,4 százalékra nőtt, éves szinten 3,1 százalékponttal emelkedett. A céltartalék fedezettség pedig 0,6 százalékponttal, 73,3 százalékra nőtt az előző negyedévhez képest.

A csoport összes bevétele a negyedévben szinte megegyezett az egy évvel korábbival csaknem 194,666 milliárd forintot tett ki, így fél év alatt 388,74 milliárd forint volt. Az ügyfélhitelek állománya 6 százalékkal csökkent egy év alatt, és 7133 milliárd forintot tett ki. A betétek értéke 5898 milliárd forint volt, ami 1 százalékos csökkenés egy év alatt.

A működési költségek 173,011 milliárd forintot tettek ki az első hat hónapban, egy százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A gyorsjelentésben e tételnél külön kiemelik, hogy mindez erős költségkontrollt tükröz, figyelembe véve a csoportszinten számos esetben 5 százalék közeli vagy a feletti inflációt. Jelentős költségnövekedés (28 százalék) egyedül Oroszországban történt, ezt nagyrészt ellensúlyozta az OTP Core (magyarországi alaptevékenység) költségeinek 5 százalékos csökkentése.

Az elmúlt negyedévhez hasonlóan tovább nőtt a külföldi leányvállalatok profit-hozzájárulása: javult az orosz leánybank teljesítménye, jó volt az ukrán, a bolgár, a román és a horvát érdekeltség eredménye. A második negyedévében a konszolidált profitból 15,7 milliárd forint származott külföldről. Ezzel 2011 első hat hónapjában az adózott eredményhez 26,8 milliárd forinttal (a korrigált profit 30 százalékával, a bankadót is tartalmazó számviteli eredmény 36 százalékával) járultak hozzá a külföldi leányvállalatok, szemben a bázisidőszak közel 3 milliárd forintos veszteségével. Ugyanezen időszak alatt az OTP Core eredménye 24 százalékkal, 83 milliárd forintról 63 milliárd forintra csökkent. A csoport saját tőkéje az időszak végére 1338 milliárd forintra nőtt, ez éves szinten egy, negyedéves összevetésben 3 százalékos emelkedés. Az OTP Csoport IFRS szerinti konszolidált tőkemegfelelési mutatója javult, 2011. június végére18,0 százalékára emelkedett, az elsődleges tőke (Tier1 ráta) 2,1 százalékponttal, 15,1 százalékra nőtt egy év alatt. Az Európai Bankhatóság (EBA) által 2011. július 15-én publikált második európai stressz-teszt eredménye alapján az OTP Bank továbbra is Európa egyik legstabilabb pénzintézete írja a gyorsjelentéls, mivel a pesszimista forgatókönyv esetén kalkulált 13,6 százalékos Core Tier1 mutatója a harmadik legmagasabb az európai bankok között. A csoport mérlegfőösszege a második negyedév végén 9712 milliárd forint volt, 5 százalékkal alacsonyabb mint egy évvel korábban.

A közölt számok tehát igazából sem kellemes, sem kellemtlen meglepetést nem hozta. Az jól látszik, hogy az OTP nem küzd görög, spanyol, olasz kitettségei miatt, azonban a hitelállomány romlása nem állt meg. Így a mostani számok nem valószínű, hogy komoly befolyással lesznek az árfolyamra, a nagyon rossz nemzetközi hangulatban.