A készpénzhegyeken ülő amerikai vállalatok körében nagy divat lett a sajátrészvény-vásárlás, néhányuk azonban ennek egy egészen speciális, utoljára a válság előtt gyakorolt módszerét választja - írja a Financial Times.

A hagyományos visszavásárlás menete, hogy a társaság megbízást ad egy brókercégnek, aki a megadott részvénymennyiséget a piacon megvásárolja. Egy ilyen bejelentett visszavásárlás heteket, vagy akár hónapokat is igénybe vehet.

Ezzel szemben a "gyorsított részvény-visszavásárlás" (accelerated stock repurchase, röviden ASR) keretében a társaság arra ad utasítást a brókernek, hogy a teljes megcélzott mennyiséget shortolja, vagyis nyisson eladási pozíciót a részvényekre. Egy hagyományos short pozíció úgy néz ki, hogy a bróker más részvényesektől kikölcsönzi a papírokat, majd a piacon eladja őket, majd később (remélhetőleg alacsonyabb áron) visszavásárolja azokat és visszaadja a tulajdonosoknak.

Az ASR esetében a kölcsönzött részvényeket nem adják el, hanem a társaság bevonja azokat. A bróker ezután megveszi a részvényeket a short ügylet lezárására, azzal a kikötéssel, hogy az esetleges veszteségeket a megbízó cég fedezi.

Ezek az ügyletek ugyan csak az idén eddig bejelentett 263 milliárd dollárnyi részvény-visszavásárlási programok töredékét teszik ki a június 3-ával záródó időszakban. Ez idő alatt a Citigroup adatai szerint 26 ASR-t hirdettek meg 8,5 milliárd dollár értékben (beleértve az eddig jóváhagyott visszavásárlásokat), így elképzelhető, hogy idén ezen ügyletek száma meghaladhatja a tavalyi, összesen 11 milliárd dollár értékű 39 darab ügyletet. Igaz, ez még mindig elmarad a 2007-ben 117 ASR-rel beállított 79 milliárdos csúcstól.

A gyorsított részvény-visszavásárlások egy másik sajátossága, hogy a hagyományos sajátrészvény vételekre irányuló programokkal szemben gyakran csak végrehajtásuk után jelentik be őket. Idén eddig a legnagyobb ilyen jellegű ügylet az egészségügyi Express Scriptsé volt 1,75 milliárd dollár értékben. Ezen kívül a Home Depot barkácsáruház lánc, illetve az RR Donnelley nyomdaipari társaság hajtott végre 1-1 milliárdos ASR-t.

Az ügyletek előnye, hogy rövid távon nagyobb árfelhajtó erőt képviselnek, mivel a befektetők jó eséllyel figyelmen kívül hagynák a hónapokon vagy akár éveken át elnyúló hagyományos részvény-visszavásárlási programokat. Ezen felül szerepet játszhat az is, hogy ezzel akkor is fel tudják használni fölös készpénzállományukat a társaságok, amikor éppen sem felvásárlásra sem beruházásokra nem kívánják elkölteni azt.

Ám egyes befektetők ódzkodnak az ASR-hez folyamodó társaságoktól. A részvények visszavásárlása és bevonása révén ugyanis azonnal csökken a teljes részvénymennyiség és ezáltal papíron nő az egy papírra eső nyereséghányad is, ám ez a növekmény csak látszólagos.

Ezért is forog több, gyorsított részvény-visszavásárlást bejelentő társaság részvénye az egy részvényre jutó profithoz (EPS) viszonyítva alacsonyabb értékeltségi szinten - mutatott rá egy tavalyi egyetemi tanulmány.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!