Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hangulati felmérések az október eleji pesszimista szélsőséget követően jórészt visszatértek a semlegesnek mondható tartományba, ám a szakemberek megosztottak a tekintetben, hogy véget ért-e a tavasz óta tartó lefelé tartó trend az amerikai részvénypiacon.

Megvan még a félelem fala

A profi tőkepiaci hírlevélírók körében 40 százalékról 43,2 százalékra emelkedett a héten a részvényvásárlásra biztató szakemberek aránya, s eközben a részvények eladására szavazóké 37,9 százalékról 36,8 százalékosra apadt. Ezzel a felmérés bull/bear hányadosa 1,17-re emelkedett, ami még elég pesszimista hangulatot tükröz ahhoz, hogy még a félelem faláról lehessen beszélni a piacon, amin az árfolyamok emelkedni szeretnek, azonban már nem annyira borúlátó érték, mint ami az ellentét-analízisben hívők szerint a piaci mélypontokat szokta jellemezni.


Az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII felmérése szerint némileg csökkent a múlt héten tapasztalt optimizmus, amelyre ezt megelőzően a nyár közepén volt utoljára példa. A megkérdezettek körében a következő 6 hónapban részvénypiaci áremelkedést várók aránya 43-ról 40,2 százalékra csökkent, az áresésre tippelőké 25-ről 29,6 százalékra emelkedett. Ezzel gyakorlatilag a hosszútávú átlaga közelébe ért mindkét arányszám, nem meglepő módon a felmérés bull/bear aránya is nagyjából semleges állapotot tükröz.


A hangulati felmérésekről a szakirodalom úgy tartja, ezeket általában akkor érdemes figyelembe venni, amikor valamely szélsőség irányába kilendülnek, az optimista szélsőség esetén lokális piaci csúcs, pesszimista szélsőség esetén lokális mélypont közeledtét lehet sejteni. A jelenlegihez hasonló szinteken azonban kevés iránymutatással szolgálnak.

Emelkedés jöhet...

A befektetési tanácsadók megosztottságát jól mutatja, hogy a profik által javasolt pozicionáltságot vizsgáló jelentés készítői a további áremelkedés és az áresés mellett is bőven találtak érveket.

Az optimista nézőpont szerint a hét elején lezajlott áresés kiváló alkalmat teremtett a piacnak arra, hogy az árfolyamok kikerüljenek abból a túlvett állapotból, amely az S&P 500-as index 1080 pont alatti mélypontjáról az 1300 pont közeli rally idején kialakult. Az ilyen természetes korrekciók meg-megszakítanak meredek emelkedő trendeket, s a piac most csak visszatesztelte a múlt hét elején áttört ellenállási szinteket, amelyek nyár vége, ősz eleje óta rendszeresen megakasztották a felfelé menetet.

E logika alapján a konszolidációs időszakot követően az év hátralévő részében számítani lehetne az emelkedő trend visszatértére az amerikai részvénypiacon.

...vagy esés

A pesszimistább nézőpont szerint ennek pont a fordítottja történik. Az Elliott Wave International elemzői szerint az október eleje óta bekövetkezett emelkedés mindössze egy medvepiaci rally volt, hasonló ahhoz, amit a részvénypiac 2008 tavaszán márciustól májusig átélt.

Ők úgy vélik, az október elején elért mélypont a vezető indexekben egy medvepiac három, masszív áresést hozó hulláma közül mindössze az első végét jelentette, s a múlt heti csúcs pedig az ezt felfelé korrigáló második hullám csúcsát jelölte ki. Szerintük emiatt nagy az esély arra, hogy a rendszerint legnagyobb elmozdulást hozó harmadik hullám jelenleg van kibontakozóban, s ez középtávon az októberi mélypontoknál is alacsonyabb árakat hozhat az amerikai tőzsdéken.

Erre a jel elemzésük alapján egy 1221 pont alatti zárás lehet az S&P 500-as indexben, ami kedden be is következett. Igaz, mindössze 2 ponttal nézett ez alá az index, amit már szerdán emelkedés követett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!