Már a hosszú távú grafikonokon is megerősítést nyert a trendváltás az euró/dollár árfolyamban, vagyis 7-7,5 éves dollárgyengülés után szignifikáns jelek mutatnak arra, hogy a dollár hosszabb távú erősödő szakaszhoz érkezett. Káplár Norbert, a Raiffeisen üzletkötője szerint ez nem azt jelenti, hogy ne tudna átmenetileg felmenni akár az 1,42-1,45-ös szintig a keresztárfolyam, de a trend alapvetően megváltozott.

A korábban a dollár gyengülésére játszó hedge fundok az elmúlt 3-3,5 hónapban átfordították pozícióikat dolláreladásból -vételbe, sőt még Soros György is aranyvételi pozíciót vett fel. Ezek az alapok az üzletkötő szerint egy átmeneti dollárgyengülést további vételekre fognak kihasználni, amivel párhuzamosan a lassabban ébredő szereplők is zárják dolláreladási pozícióikat, vagyis a komolyabb gyengülés ellen jelentős erők sorakoznak fel. Most, amikor egyre mélyebbnek tűnnek a strukturális problémák és államok csődje is valós lehetőségként vetődik fel, a dollár visszaveheti menekülődeviza-pozícióját.

A megerősítést nyert trendforduló azt jelenti, hogy hosszabb, 8-10 éves távon erősödhet a dollár az euróval szemben, s a grafikonok alapján akár a paritás is elképzelhető.

Ennek kárvallottjai a részvény- és nyersanyagpiacok lehetnek - vélekedett Káplár. A nyersanyagszektor eddig látványosan abból merítette az erőt 2002-től kezdve, hogy a dollár gyengült, ekkor indult el az olaj- csakúgy, mint a részvénypiaci rally. Minden erre épült, ez volt a katalizátora, és ha egyre többen a dollár erősödését várják, az előbb-utóbb a többi eszközosztályra is kihatással lesz.

Az elmúlt 8 évben az S&P-500 index kosarában szereplő cégek eredményének bő 15 százaléka pénzügyi eredmény volt, a dollár gyengülésén profitáltak. Ha csak a pénzügyi eredményt nézzük, akkor is komoly eredménycsökkenéssel néznek szembe, de ha hozzávesszük, hogy az erős dollár az árbevételen is meg fog látszani, akkor aligha lehet kérdés, hogy a szereplők előbb-utóbb kihátrálnak a részvényvételi pozíciókból.

A dollárgyengülésre alapozott piacokon egy ilyen környezetben egyre kevesebb részvény fog újabb csúcsot dönteni. Már most is megindult egy kiválasztódási folyamat, érdemes figyelni, mely papírok maradtak sértetlenek (mint például a kínai internetcég, a Baidu), és melyek kaptak pofonokat (mint a korábbi vezető Google). Elég kevés a sértetlen részvény, egyre több indexben, papírban, áruban már a korábbi csúcs is elérhetetlen. Az egyre kevesebb emelkedő papír pedig egyre kevésbé tudja felfelé vinni az indexeket.

Nem látja ilyen egyértelműnek a helyzetet Nyeste Orsolya, az Erste makroelemzője, aki szerint még annak kapcsán is kérdőjelek vannak, hogy dollárerősödésről vagy eurógyengülésről van-e szó egyáltalán. A görög sztori kapcsán előkerültek az államháztartások fenntarthatóságával és az egész euróövezettel kapcsolatos kérdőjelek, ami arra utal, hogy nem is dollárerősödésről, hanem a közös deviza gyengüléséről van szó. A dollár erősödő trendjét ugyanakkor alááshatja, hogy a fiskális probléma Amerikára is igaz, ők is magas költségvetési hiánnyal és az államadósság növekedésével küzdenek.

Az is meghatározza a kilátásokat, hogy melyik térség tud hamarabb kikeveredni a válságból. Ha arról érkeznének jelek, hogy az USA hamarabb lábal ki, az gyorsabb kamatemelést és dollárerősödést hozhatna. Egyelőre viszont nincsenek ilyen jelek, a jó növekedési számokban meghatározó szerepük volt az egyszeri stimulusoknak és a készletépítésnek, így igazából most fog kiderülni, hogy ha a gazdaság kezét elengedik, akkor melyik régió tud jobban teljesíteni.

Az Erste szakértője úgy véli, hogy az év hátralévő részében is ellentétes erők hatnak majd az euró-dollár kurzusra. Ők a medve oldalán állnak, nem gondolják, hogy az erős dollár tartósan fennmaradhat, az euró/dollár árfolyamra március végére 1,40, az év végére pedig 1,45-ös értéket várnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!