BUX
40021

Itt az új svájcifrank-jóslat - nincs okunk az örömre

Az elmúlt napokban bemutatott heves korrekció ellenére a svájci frank emelkedő trendje sajnos még nem lejátszott meccs. Hosszabb távú trendfordulóról a jelenleginél jóval alacsonyabb frankárfolyam mellett lehet csak beszélni.

Lovas-Romváry András, 2011. augusztus 16. kedd, 14:30

A nemrég elért új csúcs a svájci frank forintárfolyamában sajnos nem érhette meglepetésként a szereplőket, hiszen a frank emelkedő trendje a forinttal szemben évek óta töretlen, egy emelkedő trend pedig rendszerint új csúcsokat és magasabb mélypontokat eredményez egy-egy termék árfolyamában.

A 272 forint feletti csúcsot követően megérkezett a várva várt heves korrekció, amely a masszív túlvettség és a rövidtávú emelkedő trendcsatornából való kitörést követően várható volt, a frank gyengülésének azonban technikailag sajnos erős támaszszintek állhatják útját, s hosszabb távú trendfordulóról sajnos a jelenleginél jóval alacsonyabb frankárfolyam mellett lehet csak beszélni. (Kérdés persze, hogy a svájci jegybank holnap előrukkol-e valamilyen csodafegyverrel. Az ezzel kapcsolatos várakozásokról részletesen itt olvashat.)A hetes grafikonon jól látszik a svájci frank forinttal szembeni emelkedő trendcsatornája, amelyben az alpesi deviza kurzusa mozog 2008 nyara óta. Az emelkedő trendhez tartozó 80 hetes mozgóátlag jelenleg 207 forint felett található valamivel, hosszabb távú trendforduló ennek a mozgóátlagnak (az idő előrehaladtával nő hossza) áttörésével lenne várható a frank árfolyamában. Ez a mozgóátlag egyébként egybeesik az emelkedő trendcsatorna aljával is. Hetes szinten a trendcsatorna aljáig azonban további fontos támaszok találhatóak.

A napokban meglátogatott 237 forint körüli zóna hetes szinten nem jelent támaszt, azonban innen nagyjából 10 forinttal lejjebb található  a 223-227 forint közötti zóna, amely a korábbi, 2010 nyarától idén nyár közepéig tartó sávozó mozgás felső határát jelentette. Erről a sávozó mozgásról korábban azt írtuk, hogy az esetek többségében trendfolytató alakzat. A június közepén végrehajtott kitörés célára a sáv szélessége volt, amelyből az elvárható célárat már teljesített az árfolyam, a kitöréskor 255-260 forint magasságába tettük ezt a szintet. (A heves korrekciót egy rövidebb csatorna tetejéről vártuk, a hosszabb csatorna tetejének elérése nem számítottunk. Volt olyan technicista, aki egy éve a forint frank árfolyamot egy készülő fülescsésze alakzathoz hasonlította, az ebből számolt célár viszont már a 270 feletti árfolyamokra is magyarázatul szolgálhat).

Gyakori jelenség sávozó mozgás esetében felfelé kitörést követően a visszateszt jelensége. Ekkor az árfolyam visszaereszkedik a kitörés szintjére, majd itt rendszerint újabb lendületet vesz a mozgás felfelé.Napi szinten a frank árfolyamának még a rövidebb távú, április eleje óta tartó emelkedő trendjéből sem sikerült kikavarodnia, sőt a napokban bekövetkezett frankgyengülés is csak a július eleje óta kialakult meredeken emelkedő trendvonal környékéra volt képes elhozni a frankot.

Trendfordító alakzat jelenleg nincs a grafikonon, de egyelőre új trendfolytató alakzatot sem lehet felfedezni. A fentebb leírtakból az következik, hogy ha frank netán tovább gyengülne a forinttal szemben, akkor a 237 forint körüli támasz szint után a 223-227 forint közötti zónában masszív támaszra lelhetne az árfolyam, ami egyben a sávozás miatt klasszikus long beszálló pontot is jelentene.

Változatlanul úgy véljük, hogy a hosszabb távú emelkedő trend megfordulásának lehetőségét 210 forint alatti zárások esetén kellene fontolóra venni.

Amíg azonban nincs technikai bizonyíték egy trend megfordulására, addig feltételezni kell a trend meglétét az adott termék piacán Ez pedig jelenleg emelkedő, s ez új csúcsok és magasabb mélypontok kialakulását valószínűsíti.A grafikonok a Markers grafikonrajzoló programmal készültek.