BUX
38643

Itt az újabb aranysokk - Soros korán szállt ki

Vegyes hírek érkeznek az indiai aranykeresletről, miközben a nemesfém árfolyama újabb rekordot döntött, már csak 113 dollárra van a 2000 dolláros szint. Az aranypiacot letétemelésről szóló pletykák és a venezuelai diktátor, Hugo Chavez bejelentése is sokkolta.

NAPI, 2011. augusztus 22. hétfő, 12:02

A világ legnagyobb aranyfelhasználójának számító India idei aranykeresletéről ellentmondásos értesülések jelentek meg. A Reuters által idézett Sunil Kashyap, az aranyimport 35 százalékát bonyolító Scotia Mocatta bank vezetője szerint a befektetési arany iránti kereslet ugyan erős, az embereknek azonban nincs több pénzük, így az októberben kezdődő esküvői- és fesztiválszezon előtt csak kisebb mennyiségű aranyat fognak vásárolni a magas árak miatt. A szakértő mindezek alapján arra számít, hogy idén 20 százalékkal csökkenhet az indiai aranyimport a tavalyi 958 tonnás rekordról.

Az arany ára több, mint 25 százalékkal emelkedett idén, és az indiaiak még igyekeznek a 30 ezer rúpiás grammonkénti ár elérése előtt bevásárolni. Jelenleg 27 989 rúpia az ár. Az emberek ugyanannyiért vásárolnak, ez azonban súlyban kisebb mennyiséget jelent - magyarázta Kashyap.

Az aranyékszerek iránti kereslet 17 százalékkal 139,5 tonnára csökkent a második negyedévben, miközben a befektetési arany (tömbök, érmék) iránti igény 78 százalékkal 108,5 tonnára nőtt Indiában. Az összesített kereslet a második negyedévben 60 százalékkal 267 tonnára nőtt, ami a második legerősebb negyedéves érték.

A Bloomberg hírügynökség beszámolója szerint viszont idén tovább emelkedhet az indiai import: a Bombay Bullion Association elnöke, Prithviraj Kothari szerint 950 és 1000 tonna között alakulhat. A tőzsdék bizonytalanok, az ingatlanárak túl magasan vannak, mindez az indiaiakat az aranybefektetés felé tereli - hangsúlyozta Kothari, hozzátéve, az ékszer kereslet is erős, így élénk forgalomra számítanak a fesztiválszezon alatt.

Az unciánkénti árfolyam ma reggel 1895 dolláros új rekordot ért el és 11 órakor 1887 dollár volt az ár. A múlt héten 6 százalékot emelkedett a jegyzés, ami a legnagyobb egyheti drágulás a 2009 januárja óta. Kothari várakozása szerint az árfolyam év végére elérheti a 2000 dollárt, amit nemcsak a magánbefektetők, hanem a jegybankok folyamatos vásárlásai is támogatnak. A világ kormányai és jegybankjai által birtokolt arany mennyisége 30 684 tobba volt az elmúlt hónapban, s az első öt hónap során 155 tonnával emelkedett - derül ki a World Gold Council közleményéből, amelynek elemzése szerint a kereslet az állami szereplők részéről a jövő évben is fennmarad.

A tőzsdei alapokban tartott arany mennyisége augusztus 8-án új rekordot döntött, nem minden nagybefektető gondolta azonban, hogy az emelkedés vég nélkül folytatódik: Soros György például a második negyedévben kiszállt aranybefektetéseiből, miközben John Paulson fönntartotta hatalmas arany kitettségét - derült ki a felügyeleti bejelentésekből.

A tőzsdén keresztül befektetőknek ráadásul megdrágulhat az arany pozíciók tartása, ha igaznak bizonyulnak azok a pletykák, hogy a világ nagy árutőzsdéi a letéti követelmények szigorítására, letétemelésre készülnek a következő napokban. A venezuelai diktátor, Hugo Chavez legújabb bejelentése pedig akár oda is vezethet, hogy a tőzsdei és a fizikai árfolyam elszakad egymástól. Chavez úgy döntött, hogy országa hatalmas aranytartalékát ezentúl nem a JP Morgan és a Bank of Nova Scotia őrizné, hanem szeretné azt otthon, Venezuelában tudni. Egyes szakértők szerint ez egy repatriálási hullámot is elindíthat a jegybankok között, és a jellemzően New Yorkban és Londonban tartott aranykészletek egy részének fizikai elszállításához vezethet. A tőzsdei arany pozíciók jelenleg az ismert tartalékok százszorosára rúgnak, míg a világ legnagyobb jegybanki páncéltermeinek pontos fizikai arany pozíciójáról nincsenek pontos nyilvános információk.

Miután az emelkedés az elmúlt hetekben begyorsult, vannak akik szerint ez a tempó már fenntarthatatlan. Éppen ezért gondolja úgy Jeffrey Rhodes az INTL Commodities vezetője, hogy hamarosan korrekciónak kell következnie az árfolyamban, amely során 1725 dollárig eshet vissza az unciánkénti ár. Ez már szeptemberben bekövetkezhet, a fák ugyanis sosem nőnek az égig - tette hozzá.