Közel 165 milliárd forintos tiszta EBITDA-val és 68,8 milliárd forintos részvényesekre jutó adózott eredményével jóval túlszárnyalta a Mol az előzetes elemzői várakozásokat, amelyek alig több mint 60 milliárdos eredményt és mindössze 156 milliárdos tisztított EBITDA-t, azaz kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt becsültek. Az olajtársaság háromnegyedév alatt elért EBITDA-ja már eléri a 469 milliárd forintot, azaz 1,68 milliárd dollárt. Az erős teljesítmény alapján a Mol a korábbi 2 milliárd dolláros EBITDA célját megemelte és immár 2,2 milliárd dollár újrabeszerzési árakkal számolt tiszta EBITDA-t szeretne a 2016-os évben elérni.

A tavalyinál azért rosszabb?

Az eredmények a tavalyi év hasonló időszakának rekord eredményeitől ugyan elmaradnak, de közel sem annyival mint ahogy azt az elemzők várták. Az EBITDA 23 helyett 20 százalékkal lett kisebb, az adózott eredmény pedig 31 helyett mindössze 24 százalékkal kevesebb lett a korábbi év harmadik negyedévi számainál. Az üzleti eredmény 35 százalék helyett szintén mindössze 23 százalékkal lett kevesebb.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a tavalyi kiváló harmadik negyedévet a Molnál egy a hazai olajtársaság történetében példátlanul nagy veszteségleírás követte a negyedik negyedben. Az idei évre úgy tűnik ilyen nem várható, így a mostani negyedév 759 forintos részvényenkénti eredményét figyelembe véve bőven 3 ezer forint feletti részvényenkénti eredmény is elérhetőnek tűnik az év végére. A Mol ugyanis az előző két negyedévben a mostanihoz hasonlóan, sőt valójában valamivel jobban teljesített (791, illetve 879 forintos részvényenkénti eredménnyel).

Stabil pénzügyi helyzetben

A társaság továbbra is meglehetősen jó pénzügyi helyzetben van, a nettó adósságnak az EBITDA-hoz viszonyított aránya az 1,07-ra csökkent az előző negyedévi 1,08-ról miközben a menedzsment által kitűzött cél ennek az értéknek a 2 alatt tartása volt. A nettó eladósodottság (gearing) 27 százalékon áll, ami szintén kismértékű csökkenést jelent a korábbi két negyedévhez képest. Közelebbről vizsgálva az üzletágakat az tűnik ki, hogy az olajcég gyakorlatilag mindegyik üzletágában jobban teljesített a vártnál.

A Mol 2011 óta előszór tudott éves összehasonlításban javítani az upstream (kutatás-termelés) üzletágának eredményén, ami 12 százalékkal jobb lett 48,3 milliárd forintos EBITDA-val mint az előző év hasonló időszaka. Itt segítettek a magasabb kőolajárak és a 6 százalékkal magasabb kitermelési szint (107 ezer hordó), ami ugyanakkor némi - a gyorsjelentés szerint időleges, karbantartásnak köszönhető - csökkenést jelent az előző negyedévi 110 ezer hordóhoz képest.

Előretör a kiskereskedelem

A downstream üzletág szinte pontosan az előző negyedévi teljesítményt hozta 115 milliárdos EBITDA-val ami azonban már jelentősebben elmaradt a tavalyi év hasonló időszakának 153 milliárdos értékétől. A csökkenés oka egyértelműen a finomítói és vegyipari marginok egyidejű romlása volt, eközben azonban jelentősen javult az elmúlt időben akvizíciókkal növekvő kiskereskedelem teljesítménye. Ennek, a szegmens eredményéből már 31 milliárd forintot hozó részüzletágnak nagy szerepet szán a Mol a nemrég meghirdetett jövőbeni stratégiájában. Erről bővebbet a jövő héten kíván nyilvánosságra hozni a cég Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató gyorsjelentéshez fűzött kommentárja szerint.

A gázüzlet is 12,5 milliárdot hozott a negyedév során, ami a 9,6 milliárdos elemzői várakozásokat jóval meghaladja. A gyorsjelentés itt külön kiemeli, hogy a szabályozói változások ugyan nehezítették az üzletág helyzetét, de a növekvő tranzitbevételek ezt ellensúlyozni tudták.

Összességében a Mol sokkal jobban teljesített a várakozásoknál a harmadik negyedévben és ha a tavalyi 2,5 milliárd dolláros EBITDA-t nem is tudja majd az idén elérni, a 2,2 milliárd már közelíti azt. Ez pedig egy meglehetősen jó éves teljesítményt vetíthet előre a mostani jelentés alapján. Így nem lenne meglepő egy pozitív árfolyamreakció a gyorsjelentés hatására, amit azonban befolyásolhat, hogy a részvény az elmúlt egy hónapban már erőteljesen emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!