Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A részvényindexek teljesítményén ugyan nem látszik, de igazi Európa és feltörekvő piaci őrület kezd tombolni a befektetők körében. Erre nem csak a befektetési alapok tőkeáramlását vizsgáló elemzőcégek adatai, de a profi befektetők pozicionáltságát és véleményét vizsgáló legutóbbi, Bank of America Merrill Lynch által készített alapkezelői felmérés eredménye is utal.

A felmérésben résztvevő 203, összesen 593 milliárd dollárnyi vagyon befektetéséért felelős szakértő válaszai alapján készült felmérés szerint áprilisban 1999 óta az ötödik legerősebb havi rotáció volt megfigyelhető az amerikai részvényekből az európaiak felé. Mindezt annak ellenére, hogy a befektetők továbbra is valós kockázatnak látják a francia elnökválasztást és az Európai Unióban zajló dezintegrációs folyamatok erősödését.

Olyannyira, hogy ez utóbbi a válaszadók 23 százaléka szerint a piacokra leselkedő legnagyobb úgynevezett "tail risk" (olyan esemény, amelynek bekövetkezési valószínűsége ugyan alacsony, azonban széleskörű negatív hatásokkal járhat), s ezzel vezeti is a listát.

Mitől tartanak?

Jól látszik azonban, hogy mitől félnek a befektetők: a "tail risk"-ek listáján ugyanis második helyre ugrott 21 százalékkal az amerikai adóreformok esetleges késlekedése, márciusban még csak alig 10 százalék tartotta ezt potenciális problémának.

A válaszadók immár nettó 48 százaléka felülsúlyozza az európai részvényeket, szemben a márciusi 18 százalékos aránnyal. Az amerikai részvényeket viszont nettó 20 százalék immár alulsúlyozza, ez olyan alacsony érték, amire 2008 januárja óta nem volt példa.

Népszerűek a feltörekvő piacok

Az európai tőzsdéknél is nagyobbat ugrott a feltörekvő piacok népszerűsége. Áprilisban már a válaszadók nettó 44 százaléka szerepeltette azokat portfóliójában magasabb arányban, mint azt a benchmarkja indokolta volna, egy hónapja még 18 százalékuk alulsúlyozta azokat.

A felmérésben résztvevők nettó 83 százaléka még mindig túlértékeltnek tartotta az amerikai részvényeket, nettó 19 százalékuk szerint alulértékeltnek az európai, 44 százalékuk a feltörekvő piaci részvényeket.

A felmérés eredményei alapján a befektetési bank elemzői úgy vélik, ha valaki olyan pozíciót szeretne építeni, ami a többség véleményével szembemegy, akkor érdemes lehet az európai részvények eladásán és az amerikai részvények vásárlásán gondolkodni.

A befektetők eközben nem változtattak a kezelt portfóliók készpénzállományán, az változatlanul magas, átlagosan 4,9 százalék. Ez olyan szint, ami mellett általában érdemes volt a múltban kockázatosabb eszközöket vásárolni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!