A Warren Buffett érdekeltségei közé tartozó MidAmerican Energy Holdings szép újévi ajándékkal lepte meg a napenergia-ipart: 2,5 milliárd dollárt fektet a világ legnagyobb napelemekkel működő erőműfejlesztésébe - jelentette a Financial Times. A MidAmerican két projektet vásárol meg a SunPower vállalattól, amelyek együttesen 579 megawatt áramtermelő kapacitás létrehozásán dolgoznak Kaliforniában. Az építkezéseket 2015 végére tervezik befejezni, a SunPower tovább folytatja az építkezést, majd üzemeltetője lesz az erőműveknek.

A MidAmerican 2011 decemberében vásárolta meg a z 550 megawatt kapacitású Topaz napenergia-létesítményt szintén Kaliforniában, amiért becslések szerint kétmilliárd dollárt fizetett a napelemeket gyártó First Solarnak. Nem sokkal ezt megelőzően 49 százalékos részesedést szerzett az 1,8 milliárdos Agua Caliente napenergia-projektben Arizonában. A MidAmerican az egyik a legnagyobb befektető az USA megújulóenergia-piacán: jelen van szél-, geotermikus és vízienergia-fejlesztésekben is.

Nem tudományos-fantasztikus

Az elmúlt időszakban ugyan a napenergia felhasználását segítő több állami támogatási program is lezárult, ám nem kevés továbbra is él. Az egyik ezek közül befektetési adóhitelprogram, amelybe 2016-ig lehet bekapcsolódni. A MidAmerican befektetését nagy hírnek tarja Andrew Krulewitz, a GTM Research kutatóintézet napenergiaügyekben illetékes szakértője.

Krulewitz felhívja a figyelmet arra, hogy bár az elmúlt hónapokban számos hír jelent meg jól ismert napenergiacégek kudarcairól - köztük a Solyndráról, amely állam támogatást kapott, majd csődbe ment -, ám az ágazat ennek ellenére rendületlenül fejlődik. Nagyjából 1,8 gigawatt napenergia-kapacitást építettek ki az USA-ban 2011-ben, amit 2012-ben 3,2 gigawatt követhetett. (A paksi atomerőmű kapacitása két gigawatt.) A napenergia-ipar, amely tíz éve még nem létezett, így egyre messzebb került a tudományos-fantasztikus irodalom világától.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!