Nem is az olaj árának hirtelen emelkedése, hanem az a veszélyes, hogy a részvényárfolyamok túl gyorsan és túl sokat emelkedtek az amerikai és a többi fejlett tőzsdén az elmúlt hónapokban - vélik a Reuters által megkérdezett elemzők az éleződő amerikai-iráni konfliktus várható hatásairól.

A WTI olaj árfolyama első reakcióként a hordónkénti 61 dolláros szintről 64 dollárra emelkedett, miután múlt pénteken az Egyesült Államok célzott dróntámadással végzet Szulejmáni iráni tábornokkal. Ma reggel ismét volt egy átmeneti megugrás tapasztalható, miután az iráni erők rakétákkal támadtak amerikai támaszpontokat Irakban, azonban a piac egyelőre meglehetősen nyugodt maradt a körülményekhez képest. Az elemzők szerint azonban ha a jelenleginél masszívabb olajár-emelkedést okozna a konfliktus, akkor aggasztani kezdhetné a befektetőket ennek vállalati profitokra gyakorolt negatív hatása. Ez alól egyedüli kivételt az energetikai szektor tudna kivételt jelenteni.

Az olaj egyelőre nem megfizethetetlenül drága, azonban érezhetően magasabban van az ára, mint amikor a cégek idei költségvetésüket készítették - mondta John LaForge Wells Fargo Investment Institute szakértője. A WTI árfolyama október-novemberben 52 és 57 dollár között ingadozott. A cégek egy részének persze megvan a stratégiája arra, hogy a költségek növekedését áthárítsa fogyasztóira, azonban a többségnél ez a profitmarzs csökkenését fogja eredményezni - tette hozzá.

Jóllehet, még egy 70 dolláros olajár sem jelenti azt a szintet, ahol az amerikai gazdaságnak a recesszióval kellene szembenéznie, a növekvő energiaköltségek, különösen akkor, amikor a geopolitikai kockázatok is nőnek, idegessé tehetik a cégeket és a befektetőket egyaránt - állítják a hírügynökségnek nyilatkozó elemzők. Tavaly 25 százalékkal ugrott meg az olaj árfolyama a Refinitiv adatai szerint (igaz, ebben jórészt szerepe volt annak is, hogy a 2018 év végi méretes olajáresésből állt talpra az energiahordozó árfolyama), ez növelte a cégek költségeit és kevesebb pénzt hagyott a fogyasztók zsebében.

Veszedelmes lehet a derűlátás?

Szintén a Refinitiv adatai szerint az elemzők most úgy számolják, hogy az amerikai S&P 500-as részvényindex kosarában szereplő cégek profitja átlagosan 6,2 százalékkal lesz magasabb a tavalyi év hasonló időszakában elértnél. Ezek az előrejelzések jórészt azokon a feltételezéseken alapulnak, amelyek szerint az amerikai gazdaság növekedése erőre kap idén. A tavalyi év utolsó negyedévéről szóló gyorsjelentéseket a jövő héten kezdik el közzétenni, ezekben a várakozások szerint átlagosan 0,6 százalékos eredménycsökkenést lehet majd látni.

Az, hogy az olaj ára a mostani magasságokban marad, vagy feljebb emelkedhet valószínűleg több befektetőt is arra kényszerít majd, hogy defenzívebb álláspontra helyezkedjen, s megvárja, hogy reagálnak majd a cégek erre a fejleményre - mondta Barry James, a James Investment Research portfólió menedzsere. A részvények egyáltalán nem olcsók és ezután a rally után a hangulat veszélyesen optimistává vált. Én személy szerint ésszerűnek tartanék legalább egy mérsékelt pozíciót az energiaszektorban és tartanék egy kis aranyat is a portfólióban - tette hozzá.

Christopher Stanton, a Sunrise Capital LLC befektetési igazgatója szerint a támadások ébresztőként szolgálhatnak a befektetőknek, akik az elmúlt hónapok emelkedésében vettek részvényeket. Mögöttünk van egy három hónapos masszív emelkedés és egyre több dolog kezd nagyon túlvetté válni. Ha befektető lennél, akkor nem akarnál egy kicsit nyugodtabban lélegezni és kiszállni legalább a pozíciók egy részéről - tette fel a kérdést.

Szerinte egyébként az eddig tapasztalt mozgások elég kicsinek tekinthetők, s az olaj árfolyam sem fog tartósan 75 dollár fölé emelkedni. ennek oka, hogy a világ legnagyobb olajkitermelőjének jelenleg az Egyesült Államok számít és a világban jelenleg túlkínálat van az energiahordozóból. Komoly olajdrágulásra így nem számít, hacsak Irán le nem zárja a Hormuzi-szorost, amelyen keresztül a világ olajkitermelésének ötödét szállítják.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!