A jó híreket régen beárazta a piac, a kockázatok viszont emelkedtek, s ezért zárná a magyar hozamgörbe laposodására játszó pozíciókat a Bank of America Merrill Lynch. Nem lettek pesszimisták a magyar kötvényekkel kapcsolatban, de szerintük a mostani szinteken már mindent jót beáraztak a befektetők, ideértve a potenciális felminősítéseket is. Hangsúlyozzák, ez nem jelenti, hogy pesszimistákká váltak volna, nem eladásra biztatnak, inkább a korábban nyitott vételeken elért profitok realizálását tartanák ésszerűnek.

Felhívják a figyelmet, hogy a hozamgörbe jelentősen laposabbá vált, s eközben a forint jelentősen nem gyengült. Ez szerintük két dolog együttes következménye, a jelenség hátterében az MNB feltételes kamatcsere ügyleteinek hatása és a magyar adósság felminősítésével kapcsolatos várakozások együttesen állnak.

Ki lesz az első?

A BofA-Merrill elemzői szerint azonban érzékelhető, hogy a kamatcsere ügyletek állományának bővülése megtorpant, s szerintük már a közelgő felminősítéseket és azok várható pozitív hatásait is teljesen beárazta a piac. Ez először egyébként a Fitch részéről valószínű, azonban úgy vélik, ezt nem fogja gyorsan követni a többi hitelminősítő. Ráadásul hiába történne meg a felminősítés, szerintük a kialakult árak miatt a magyar piac nem jelent majd különösebb vonzerőt a régió más, befektetési kategóriájú országaihoz képest.

Így árazzák az inflációs kockázatokat

A másik fő problémát a befektetési bank szerint az jelenti, ami a többi régiós országnál is. A piacok jelenleg a régióban jelentősen alul árazzák az inflációs kockázatokat, holott az alacsony inflációs környezet alapvetően külső hatásoknak köszönhető. Szerintük az infláció üteme 2017-től jelentősen emelkedhet, s ez a kockázat nem tükröződik a közepes futamidejű hozamokban. Ráadásul az MNB kamatkitettsége nagyon magas a különböző eszközökön keresztül, s ez egy esetlegesen beinduló emelési ciklusban kockázatokat hordoz magában.

Hosszú távon továbbra is hisznek abban, hogy a forint fundamentálisan alulértékeltnek tekinthető. Azonban ennek ellenére semlegesek maradnak azzal kapcsolatban, tekintettel a jelenleg is folyó lazítási programra és a közelgő brit népszavazásra azt uniós tagságról.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!