Itt van 2018 meglepetése: jól döntött, aki ingatlanalapot vásárolt

Minden értelemben az ingatlanalapok éve volt 2018. Ezek a megtakarítások vonzották a legtöbb pénzt az alapokon belül, ráadásul a hozamok terén is a legjobbak közé kerültek.
Herman Bernadett, 2019. január 3. csütörtök, 19:30
Fotó: Napi.hu - Az Erste ingatlanapja a legnagyobb befektetési alap a piacon

Teljesen elfelejtették a befektetők, mennyi bosszúságot okoztak nekik tíz évvel ezelőtt, 2008 végén és 2009 első hónapjaiban az ingatlanalapok. Tavaly ez volt az egyik legnépszerűbb befektetési forma, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai és lapunk számításai szerint az év végéig mintegy 415 milliárd forintnyi friss megtakarítás került ezekbe a konstrukciókba. Az alapok vagyona így az év végére átléphette az 1500 milliárd forintos lélektani határt is.

Ráadásul a befektetési alapokon belül az ingatlanalapok a hozamaik alapján is a jobbak közé kerültek 2018-ban. Ez egyébként azért is szép teljesítmény, mert a befektetési alapok mindössze hatoda zárta pluszban a tavalyi évet. A toplista abszolút első helyére a Biggeorge 4. ingatlanfejlesztő alap került, amely több mint 40 százalékos árfolyamnyereséggel fejezte be az esztendőt. Ez az alap egyébként nem tipikusan a kisbefektetők számára létrehozott konstrukciónak számít, hiszen a kockázati besorolása a legmagasabbak között van, emellett a befektetési jegyek vételi és eladási jutaléka is magas, minimum 10 ezer forint a kiemelt befektetői információkat tartalmazó dokumentum (KIID) szerint. A 11 éve indult alapnak egyénként nem volt minden éve olyan sikeres, mint a tavalyi, az indulása óta elért átlagos hozam évente mindössze 2,5 százalék körül van.

A legjobban teljesítő ingatlanalapokkal két számjegyű hozamot lehetett elérni

A legjobban teljesítő befektetési alapok közé bekerült tavaly a Raiffeisen Ingatlanalap is. Ennek az alapnak többféle sorozata van, létezik belőle dollárban és euróban jegyzett is, a forintos sorozatok között pedig van olyan, amelyik védelmet nyújt a devizakockázatokkal szemben, és olyan is, amelyik követi a devizamozgásokat. Az ingatlanok bérleti díját ugyanis sokszor euróban adják meg, illetve fizetik ki, ezért a devizaárfolyamok mozgása is hatással lehet az alapok hozamára. A Raiffeisen ingatlanalapjának a sorozatai mindenesetre tavaly 11-14,4 százalék között szedtek magukra. Ebben a kiváló teljesítményben fontos szerepet játszott, hogy az alapban magas az ingatlanok aránya, tavaly az első félév végén a nettó eszközértékre vetítve meghaladta a 90 százalékot.

Ingatlanalapok hozama 2018-ban
AlapHozam (%)
Biggeorge 4. Ingatlanfejlesztő Alap41,00
Raiffeisen Ingatlan A sorozat11,70
Duna House Magyar Lakás Ingatlanalap10,69
Európa Ingatlan7,37
OTP PRIME Alap4,95
OTP Ingatlan2,96
Erste Ingatlan2,37
MPT Ingalan, A sorozat2,16
Forrás: Bamosz

Nem sokkal maradt le teljesítményben a Raiffeisentől a Duna House magyar lakás ingatlanalapja sem. Ennek a konstrukciónak az a különlegessége, hogy míg a nagy ingatlanalapok többsége általában irodaházakba, kereskedelmi vagy logisztikai ingatlanokba fektet, a Duna House alapkezelője, az Impact lakóingatlanokat vásárol. Ezekkel tavaly 10,7 százalékot nyerhettek a befektetők. A jól teljesítő alapok között ott volt még az Európa ingatlanalap is 7,4 százalékos, és az OTP Prime is csaknem 5 százalékos hozamával.

A lakosság igazi kedvencei, a legnagyobb ingatlanalapok ennél szerényebb árfolyam-növekedéssel fejezték be az óévet. A legnagyobb hazai befektetési alap, az Erste ingatlanalap vagyona már az 521 milliárd forintot is meghaladja, csak tavaly decemberben nem egészen 42 milliárd forintnyi friss pénz került bele. Ez az alap azonban csak mérsékelt kockázatot vállal a kisebbekhez képest, a vagyona mindössze 45 százaléka van ingatlanokban. Márpedig érdemi hozamot az alapkezelők csak az ingatlanokon képesek elérni, a likvid eszközök például a bankbetétek vagy a rövid állampapírok hozama ugyanis nulla körül van. Ennek megfelelően a viszonylag kevés ingatlant tartó alapok hozama is alacsonyabb, az Erste nagy alapjának az árfolyam-emelkedése tavaly nem érte el a 2,4 százalékot sem, amivel ugyan a befektetési alapok piacán viszonylag jónak számított, de ez még az inflációval sem vette fel a versenyt.

Az OTP ingatlanalap vagyona is meghaladja már a 400 milliárd forintot. Ennek a konstrukciónak a hozama valamivel magasabb lett, 3 százalék körül volt tavaly. Az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő viszont magasabb kockázatot vállal, az ingatlanok aránya meghaladja az 50 százalékot. Gigantikusra hízott tavaly a Takarék csoporthoz tartozó Diófa Alapkezelő MPT Ingatlanalapja is, a lakossági és az intézményi sorozatok összvagyona már 210 milliárd forint fölött van. A lakossági sorozat hozama azonban csupán 2,16 százalékos lett az év végére, igaz, ebben az alapban is csupán 45 százalék körül van a közvetlen ingatlanbefektetések aránya.

Az alapok kockázata az idén egyébként nőhet, ha a vagyonkezelők elkezdenek részvényekbe befektetni. A vonatkozó kormányrendelet egyébként végül csak a szabályozott ingatlanbefektetési társaságok részvényeit vette fel az ingatlanalapok által vásárolható likvid eszközök listájára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2019.01.04 10:50

@antitroll: A példám nem sánta! Ahogyan emlékszel 2009-ben 6-12 hónap lekötött banki betétekre simán kaptál akkor 10%-ot vagy többet! 2008. végén CIB-nél talán 13,5% volt a csúcs (tudom, mert akkor betétbe raktam át minden likviddé tehető forrásomat). Jegybanki alapkamat volt 9% fölött ezekben az időkben (2008. végén 11,5% is volt)
De a Raffi ingatlan alapból nem lehetett kiszállni! Az Erstéből viszont igen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.01.04 10:40

@Borisz1106:
"akinek 2009-ben volt Raiffeisen vagy OTP ingatlan-alapban pénze az pontosan tudja, hogy akár -10%-ra is képes egy ilyen szinte tisztán ingatlanban tartott alap."
Azért azt Te is tudod, hogy ez a példa sánta!
2008-2009-ben speciel bármelyik pénzügyi befektetéssel lehetett 10%-ot, vagy ennél többet bukni. Talán arannyal akkor éppen nem, de válságban oda menekülnek és utána annál is észnél kell amúgy lenni, simán volt-van rövid távon 25-30%-os kilengés.
Abban igaza van a cikknek, hogy 2018. jó éve volt az ingatlanalapoknak. Sajnos 2017-ben kiszálltam belőlük, akkor azt gondoltam lassan a csúcsra érnek, féltem a lufitól.
Mivel tényleg vannak aggasztó jelek és van sansza egy újabb gazdasági válságnak, szerintem az ingatlan alapokba most 3-5 évre belépni nagyon nem kockázatmentes befektetés. Függetlenül, hogy az OTP, vagy az Erste, vagy akármelyik bank, nagyra fújt lufi nagyot pukkan.
Egy ingatlanpiacnak szerintem van egy egyirányú tehetetlensége.
Zuhanni nagyon gyorsan tud, de a kikapaszkodás hosszabb időt vesz igénybe. Az ingatlanpiac tartós befektetésre szolgál, ahogy írtad is. Ezért sokkal fontosabb a bizalom. Egy nem várt válság esetén 5 évig aligha talál magára.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2019.01.04 08:57

Jó a cikk! A Raiffeisen Ingatlan valóban hasít (most). DE: akinek 2009-ben volt Raiffeisen vagy OTP ingatlan-alapban pénze az pontosan tudja, hogy akár -10%-ra is képes egy ilyen szinte tisztán ingatlanban tartott alap. Ráadásul nem mindegy, hogy az alap az eszközérték növekedésére van kitalálva (az ingatlanok piaci értékének növekedése biztosítja a hozamot), vagy a bérleti díjak beszedéséből biztosít hozamot. Ami pedig még nagyon fontos: mennyire likvid az alap. Ugye 1 évig minimum az ingatlan alapban kell tartani a pénzed. Utána ki lehet venni, eladni a befektetési jegyeket (ha van rá vevő). 2009-ben nem volt rá vevő. Akkor ha volt a Raiffeisen alapjában 50 millió Ft-od és 1 év leteltével ki akartad venni, azt mondta a bank,. hogy most tud adni 5 millió Ft-ot aztán 6 hónap múlva megint 5 millió Ft-ot és így tovább. Közben a hozam mínuszban volt.
Szóval inkább az Erste alapját javaslom annak aki hosszabb távban (3-5 év) gondolkodik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.01.04 08:38

@Panzerkraftwagen_Drei:
Rosszul tudod. El tudják adni! A legkönnyebben eladható ingatlan manapság a külvárosi panel.
De tök mindegy. Az ingatlan alapok nem panelben játszanak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.01.03 23:28

Az a jó ezekben az ingatlan-alapokban, hogy olyan eszközértéket számolgatnak maguknak, amilyet csak akarnak. A külvárosi panelért is 20-30 milliót kérnek manapság, "csak" eladni nem tudják, ugye...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html