BUX
38971

Itt van, ami Trumpéknál is veszélyesebb

Nagy a befektetők optimizmusa a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felmérése szerint, azonban a szakértők jelenleg nagyobb kockázatnak látják a közelgő európai választásokat és az EU dezintegrációját, mint az amerikai protekcionizmus miatt bekövetkező esetleges kereskedelmi háborút.

Lovas-Romváry András, 2017. február 15. szerda, 16:34

Hatalmasra nőtt a befektetők optimizmusa a világgazdaság várható teljesítményével kapcsolatban, ez derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss felmérésének eredményéből, s ennek megfelelően valamelyest előmerészkedtek bunkerükből a vagyonkezelésért felelős szakemberek.

A felmérésben 210, összesen 632 milliárd dollár befektetéséért felelős portfóliómenedzser vett részt. A megkérdezettek nettó 23 százaléka gondolta úgy, hogy boom-ra lehet számítani a globális gazdaságban a következő 12 hónap során, átlag feletti növekedéssel és inflációval. Egy évvel ezelőtt még csak egyszázalékos volt ez az arány (a nettó százalékos érték a felmérésben a két ellentétes vélemény százalékos megoszlása közötti különbség százalékpontban kifejezve).

"Goldilock" helyzet fennmaradásában 18 százalék bízik. Ez olyan mérsékelt, de stabil GDP növekedéssel jellemzett környezet, ahol az infláció is viszonylag alacsony szinten tud maradni. Tartós stagnálást 43 százalék tartott valószínűnek, ami jelentős visszaesés az egy évvel ezelőtti 88 százalékhoz képest.

A portfóliók átlagos készpénz állománya a januárra igen magas, 5,1 százalékos szintről 4,9 százalékra csökkent. Ez még mindig vételi jelzésnek tekinthető a kockázatos eszközök tekintetében a Bank of America Merrill Lynch elemzői szerint.

A befektetők a piacokat fenyegető legnagyobb "tail risk"-nek, azaz alacsony valószínűségű, de hatását tekintve általános kockázatnak a közelgő európai választásokat és az európai integráció visszafordulásának irányát nevezték meg. Ez jelenleg a a válaszadók 36 százaléka szerint tekinthető a legnagyobb kockázatnak, 32 százalék szerint azonban a kereskedelmi háború kialakulása jelenti az igazi veszélyt. Harmadik helyen 13 százalékkal a kötvénypiac esetleges összeomlása szerepelt.

Arra a kérdésre, hogy mi vethet véget a 8 éve tartó bikapiacnak a tőzsdéken 34 százalék vélte úgy, a protekcionista gazdaságpolitikák. 28 százalék szerint a magas kamatok jelenthetik a részvényárak szárnyalásának végét, 18 százalék szerint valamilyen pénzügyi esemény. Az alacsonyabb vállalati eredmények csak 15 százalék szerint járnának ilyen hatással.

A befektetők szerint az arany vásárlása lehet most a legjobb eszköz a különböző kockázatok elleni biztosítékként. Nettó 15 százalékuk vélte úgy, hogy a nemesfém a jelenlegi szinteken alulértékeltnek tekinthető, ez rekord a felmérés történetében.

Tovább nőtt az európai részvények népszerűsége. A válaszadók nettó 23 százaléka súlyozza azokat felül benchmarkjukhoz képest a portfóliókban, januárban még csak 17 százalékos volt ez az arány. Eközben stabilan emelkedik a feltörekvő piaci részvények kedveltsége is, a januárban még nettó 6 százalék alul, most nettó 5 százalék felülsúlyozza azokat.