Megjelenik az infláció és az átlagos GDP növekedés erősödni fog jövőre a régió gazdaságaiban az Erste Bank elemzőinek előrejelzése szerint. A bank szakértői összesen öt olyan tényezőt emeltek ki, amelyek komolyabb hatással lehetnek a vizsgált nyolc ország gazdaságának teljesítményére. Ezek a politika, a beruházások, az infláció, a fiskális expanzió és a cseh korona árfolyamsávjának eltörlése.

Politika

Az Erste elemzői úgy vélik, jövőre inkább a globális, semmint a helyi politikai események lesznek fontosabbak a régióban. A francia, a holland és a német választások lehetnek azok, amelyek átmenetileg megemelhetik a kockázatkerülő magatartást a nemzetközi tőkepiacokon. Ráadásul eközben Olaszországban és Nagy Britanniában sem lehet kizárni az időközi választások lehetőségét, ami szintén bizonytalanságban tarthatja átmenetileg a befektetőket. A globális politikát övező bizonytalanságok, különösen az Európai Unió egységét érő kihívások határt szabhatnak a régiós eszközök felértékelődésének.

A régióban egyedül Csehországban lesznek jövőre általános választások, várhatóan októberben. Azonban Csehországban a politikai változások a megszokottnál kisebb hatást szoktak gyakorolni a gazdaság teljesítményére. Az Erste elemzői megjegyzik, hogy a cseheknél is megfigyelhető a rendszerkritikus, euró-szkeptikus erők népszerűségének emelkedése. Azonban ahogy a régióban máshol is, nagyon magas az Európai Unió támogatottsága, s alig találni olyan komoly politikai erőt, amely halványan is megkérdőjelezné a tagságból származó előnyöket.

Infláció

Az elmúlt hónapokban már megindult az infláció emelkedése a régióban, s ennek a folytatódására számítanak 2017 elején is az Erste szakértői. Ezzel véget érhet az a deflációs korszak, amely a régió sok országát jellemezte az elmúlt években. Az első negyedévben az olaj árfolyama erős maradhat, s ez felfelé irányuló nyomást fejt ki az inflációra. Ez nem csak az OPEC legutóbbi, termeléscsökkentésről szóló döntésének az eredménye, de annak is, hogy a bázis most már nagyon alacsonyra került.

Ez különösen nagy megugrást okozhat a pénzromlás ütemében márciusban, ezután azonban az infláció ütemének lassulására számítanak a banknál. Az olyan országokban, ahol munkaerőhiány mutatkozik, ilyen Magyarország és Csehország, további nyomást jelenthet felfelé az átlagnál nagyobb bérnövekedés is, ezekben az országokban a pénzromlás üteme a jegybankok által kívánatosnak tartott sáv felső széléhez kerülhet közelebb. A többi országban viszont mindezek ellenére is alacsonyabb lehet az infláció, mint a célul kitűzött értékeke. A régióban a pénzromlás átlagos üteme az idei mínusz 0,4 százalékról 1,7 százalékra emelkedhet.

Lendületet kapnak a beruházások

A növekedésben jelentősen változhat a beruházások aránya. 2016-ban az egész régióban lassultak a beruházások amiatt, hogy 2015-ben jelentős nagyságú uniós forrás érkezett, ezek összege idén harmadával csökkent. Jövőre azonban megfordulhat a folyamat már az első hónapokban, s a beruházások hatása semleges vagy pozitív lesz a GDP növekedésre. Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában és Szlovéniában egyaránt pozitívan hatnak majd a növekedésre a beruházások, igaz, Szlovákiában ez a hatás várhatóan késleltetve jelentkezik majd.

Költségvetési mozgástér

Az összes vizsgált országban várhatóan 3 százalék alatt maradhat a költségvetési hiány. Azonban Lengyelországban és Romániában meglehetősen szűkös lesz a költségvetési mozgástér, itt ugyanis a kritikus 3 százalékos mértékűre emelkedhet a költségvetés hiánya. Magyarországon ez 2,2 százalékról 2,7 százalékra nőhet.

Cseh korona

A piaci szereplők várakozásaival összhangban az Ersténél is arra számítanak, hogy a cseh jegybank 2017-ben megszünteti a korona/euró árfolyamban 2013-ban bevezetett árfolyamküszöböt. Bár a mostani várakozások szerint ez az első félév végén, második félév elején történhet meg, a bank szakértői úgy vélik, ez az időpont inkább az év végére tolódhat az Európai Unió jövőjével kapcsolatos aggodalmak miatt.

A cseh jegybank várhatóan be fog avatkozni a küszöb eltörlése után, megelőzendő a korona hirtelen nagymértékű felértékelődését. Ehhez nem lesz szükség az irányadó kamat negatív tartományba csökkentésére. Ráadásul nagyon sok cseh korona erősödésre játszó pozíció épült ki a piacon, a küszöb elengedése után ezen pozíciók egy jelentős részét várhatóan zárni szándékoznak, ami szintén ellenállást jelenthet majd a korona nagymértékű erősödésének útjában.

A régiós devizák árfolyamában nem számítanak igazán jelentős változásra a banknál, azok ugyanis közel vannak az Erste szakértői által reálisnak tartott célszintekhez. A forint esetében például az idén december végi 315 forintos euróárfolyam megegyezik a jövő év végére várttal.

A magyar gazdaság növekedése az idei 2,1 százalékos várt szintről 3,4 százalékosra emelkedhet. A munkanélküliségi ráta 5,2 százalékról 4,5 százalékosra csökkenhet. A folyó fizetési mérleg aktívuma 6 százalékról 4,6 százalékosra csúszhat vissza.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!