A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. bejelentette, hogy hozzávetőlegesen 840 millió euró értékben, 2014-ben lejáró, a Richter Gedeon Nyrt. 4 millió 680 ezer 898 darab törzsrészvényére átcserélhető kötvényt bocsát ki.

A Kötvényeket várhatóan 4.4 százalék és 4.9 százalék közötti éves kamatszelvénnyel, valamint a Richter Gedeon részvények a kibocsátás és árazás közötti forgalommal súlyozott átlagárához képest számított 27-32 százalék közötti átváltási prémiummal értékesítik. A kötvénytulajdonosoknak egy hét fog rendelkezésre állni, röviddel a lejárat előtt, a kötvények átcserélésére. A Kötvényeket a névérték 100 százalékán bocsátják ki, és ha azok cseréjére, visszaváltására, visszavásárlására vagy törlésére korábban nem kerül sor, lejáratkor névértéken váltják vissza. A kamat és az átváltási prémium pontos mértéke az árazáskor kerül megállapításra, melynek várható időpontja 2009. szeptember 9.


Az MNV, 25,18 százaléknyi szavazati jogot biztosító Richter Gedeon részesedésének stratégiai jellegét megerősítő korábbi kommunikációjának megfelelően, a kibocsátásból származó bevételből a 2009. szeptember 28-án lejáró 639 millió euró értékű, Richter Gedeon részvényekre átcserélhető kötvényét kívánja refinanszírozni, azaz a lejáró kötvények részvényben való teljesítésére szóló opcióját nem hívja le. Ezen túlmenően, az MNV fenntartja a jogot arra, hogy a Kötvény bármely jövőbeni lehetséges átcserélése során is készpénzben teljesítsen.

A Kötvények kibocsátására zártkörű, intézményi értékesítés keretében kerül sor. A Kötvények Luxemburgi Értéktőzsde Euro MTF piacára való bevezetését fogják kérelmezni. A kibocsátás pénzügyi elszámolásának várható időpontja 2009. szeptember 25 vagy az akörüli napok.


Az MNV a kibocsátásra vonatkozó további információkkal az árazást követően fog szolgálni. A kibocsátás szervezői a Morgan Stanley & Co International plc, mint egyedüli globális koordinátor, társult vezető szervező és társult könyvvezető, valamint az UniCredit ,mint társult vezető szervező és társult könyvvezető.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!