Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kibontakozó áresés az S&P 500-as részvényindexben, amely magával ragadta a világ többi tőzsdéjét is, világszerte visszavonulásra késztette az első nyilvános részvénykibocsátásukon (IPO) dolgozó cégeket.

Nagy nevek a listán

A Bloomberg tudósítása szerint például a járműflották lízingelésével foglalkozó társaság, a LeasePlan Corp. lefújta részvénykibocsátását, amelyet a a Brüsszeli és az Amszterdami Értéktőzsdére történő bevezetés követett volna.

Így tett a spanyol Soane is, amely élelmiszeripari kiskereskedelmi részlegét szerette volna az IPO után bevezetni a tőzsdére, de ismertebb nevek is letettek egyelőre a tőzsdei áresés miatt részvénykibocsátási terveikről. A hírügynökség szerint a Tencent Music Entertainment Group, a legnagyobb kínai közösségi média cégének zeneipari leányvállalata is szünetelteti egyelőre a tőzsdére menetel előkészületeit.

Már voltak előjelek

Már korábban is voltak jelei annak, hogy az egyébként elég jól menő IPO-piac lefulladni látszik: a Financial Times tudósítása szerint nem tett jót a befektetői hangulatnak két rosszul sikerült tőzsdei bevezetés sem. A legendás autókat gyártó Aston Martin Lagonda részvényeinek árfolyama október eleji tőzsdei bevezetésükkor már azonnal kibocsátási áruk alá zuhant, s mostanra az IPO-n vásárló befektetők már mintegy 20 százalékos árfolyamveszteségben állnak. A Funding Circle nevű cég részvényeseinek pedig eddig mintegy 13 százalékos mínuszt hozott a jegyzés.

Érthető?

A Bloomberg által megkérdezett szakértők szerint teljesen érthető lépés, hogy egy ilyen esést követően a cégek szünetet tartanak a nyilvános kibocsátások előkészületeiben. Ahhoz ugyanis jellemzően a stabilabb részvénypiacai környezet tudja megteremteni a kedvező hátteret. Az olyan időszakok, amikor az sem látszik biztosan, hogy a tőzsdén van-e elég számú vevő az adott árszinteken, semmiképpen sem tekinthető ilyennek.

Ugyanakkor vannak azért biztató jelek is. A Knorr-Bremse nevű fékberendezéseket gyártó cég részvényeivel ma (október 12.) kezdődött meg a kereskedés a Frankfurti Értéktőzsdén, s az árfolyam a kibocsátáskor megállapított 80 eurós szint felett, 81,5 eurón mozgott a délelőtti kereskedés folyamán. Kérdés persze, hogy az árazásban mennyire kapott már szerepet az előző napok tőzsdei áresése, hiszen a kibocsátási ársávot korábban 72 és 87 euró között állapították meg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!