A svájci befektetési bank szerint több ok is van arra, ami miatt a befektetőknek megérheti eladniuk az eurót a dollárral szemben, a most 1,43 körüli kresztárfolyamot 1,2-1,25 közé várják a jövő évre.

A dollár/euró keresztárfolyam fait értéke nagyjából ezen a szinten lehet a bank szakértői szerint. A dollárt erősítheti jövőre az, hogy a Fed hamarabb kezd el kamatot emelni, mint az EKB. De nem csak az amerikai, hanem más jegybankok is hamarabb szigoríthatnak az EKB-nál, s ezek a lépések is a közös deviza gyengülésében fognak lecsapódni.

Az eurózónát jövőre nyomasztani fogja több tagállama költségvetési helyzete is, a UBS víziója szerint több ország is a göröghöz hasonló fizetési és hitelvelvételi gondoknak nézhet elébe. Írország, Spanyolország és Portugália lehet a leggyengébb láncszem - áll az elemzésben a Bloomberg tudósítása szerint. Ráadásul a hangulat jelenleg túlzottan optimista az euróval kapcsolatban, sok az egyirányba nyitott pozíció, ami az árfolyam sérülékenységét fokozhatja. A UBS szakemberei szerint több ázsiai és közel-keleti országban a devizatartalékokat felügyelő menedzserek abbahagyták az euró vásárlását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!