Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elemzői várakozásoknak nagyjából megfelelő, 34,3 milliárd forintos árbevételt ért el az Egis a márciussal végződő negyedévben, ami 2 százalékkal csökkenő belföldi és 4 százalékkal bővülő export bevételből adódott össze. A gyógyszercég a nagyon erős tavalyi teljesítményről is tovább tudott növekedni Oroszországban és a FÁK-országokban, Kelet-Európában stagnált, az egyéb területeken pedig 7 százalékkal nőtt a forgalom.

A 20,3 milliárdos bruttó fedezet kissé jobb lett a várakozásoknál, az üzemi eredmény viszont a várt tíz százalék helyett 15 százalékos csökkenést mutatott, 5,8 milliárd forint lett. A költségek megugrásában szerepet játszottak a biohasonló gyógyszerek bevezetésének kiadásai. A forint március végi gyengesége és a jól időzített fedezeti ügyletek viszont sokat dobtak a pénzügyi eredményen, amely meghaladta a kétmilliárd forintot.

A negyedéves konszolidált adózott eredmény 7,6 milliárd forint lett, ez 17 százalékos emelkedésnek felel meg, míg a féléves nyereség 20 százalékkal emelkedett, s részvényenként 1819 forintot tett ki, vagyis a tőzsdei árfolyam több, mint tíz százalékát. Ez is megerősíti azt az általános vélekedést, hogy az Egis részvények nagyon olcsónak számítanak, amit alátámaszt, hogy a részvényenkénti saját tőke 24 681 forint, vagyis a papír P/BV értéke 0,73-as.

A március végi állapotot tükröző tulajdonosi struktúra érdekessége, hogy külföldi magánszemélyek növelték részesedésüket mintegy 35 ezer részvénnyel, miközben a belföldi magán- és intézményi befektetők inkább eladtak. Öt százalékosnál nagyobb tulajdonos egyedül a francia ATP, a magyar állam őrzi 4,74 százalékos részvénycsomagját.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!