Az Izabela mező becsült 2P készlete - az olajiparban leginkább figyelt készlet, amelynek a kitermelési esélye legalább 50 százalék - 1,4 milliárd köbméter (8,5 millió hordó-egyenérték) gáz, míg a termelés várható maximuma elérheti az évi 280 millió köbmétert (napi 4,5 ezer hordó-egyenérték).

A kitermelt gázon a partnerek - az INA és az Edison - a termelésmegosztási szerződésnek megfelelően osztoznak majd. Az INA 30 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik a projektben - olvasható a közleményben.

A Mol Nyrt. 49,08 százalékos, a horvát kormány 44,84 százalékos részesedéssel rendelkezik az INA olajipari vállalatban. Az olasz Edison és az INA több adriai gázmezőt aknáz ki közösen. Tavaly nyáron a választott bíróság elutasította az Edison INA-val szembeni követeléseit, az eljárást még 2011-ben kezdeményezte az Edison. Az Edison szerint az INA nem teljesítette teljes körűen az Izabela és Iris/Iva blokkokra vonatkozó termelés-megosztási szerződésben foglalt kötelezettségeit, és hozzávetőlegesen 140 millió euró kártérítést és az elmaradt haszon megtérítését követelte.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!