BUX
38801

Izgalmas lesz az év vége az OTP-nél

Az idén várhatóan magasabb nyereséget ér el a tavalyinál az OTP, azonban a svájci frank miatt a kockázatok magasak, és erősen kérdéses, hogyan alakul az utolsó negyedév 2011-ben.

NAPI, 2011. augusztus 19. péntek, 10:46

Az idén egyenletesebb negyedévek várhatóak a nettó profit terén az OTP-csoportnál - mondta Bencsik László OTP Bank vezérigazgató-helyettese a gyorsjelentést követő sajtótájékoztatón.  A tavalyi évben ugyanis sok egyszeri tétel modosította az eredményeket, ez idén már nem várható. A angy kérdés csupán csak az, hogy miként alakul a svájci frank árfolyama, amely a második félévben okozhat gondokat, de különö9sen a negyedik negyedév lehet kérdéses. Csoportszinten e téren főleg Magyarország, és Románia a legfontosabb. Bencsiok ugyanakkor az előző negyedévhez hasonlóan kiemelte, hogy az OTP 5,2 milliárd eurónyi likviditási tartalékkal rendelkezik az augusztus 12-i állás szerint, míg 2016 végéig 1,7 milliárdnyi eurós kifizetési kötelezettsége van a banknak.

Bencsik azt is elmondta, amennyiben a helyzet úgy alakul akkor 2009-hez hasonlóan az OTP felújíthatja kötvény visszavásárlási programját, amelyre a felhatalmazásuk is megvan. Ezen felül a felügyelet engedéylével további alárendelt tőkeköveteléseket is vissza vehet a bank.

Bencsik beszélt arról is, hogy Magyarországon is sikerült megállítani a jelzáloghitelek csökkenését, és a fogyasztási hitelek is növekednek. Emellett Oroszországban még jobb lehet a második félév e téren annak ellenére, hogy a második neghyedévben éves bázison 68 százalékkal nőttek a fogyasztási hitelek. E mellett még Ukrajnát emelte ki, ahol komolyabb felfutás várható az utolsó negyedévben.

Fontos viszont azt is látni, hogy a makrogazdasági körülmények romlottak az év elejéhez képest, így nagyobb a bizonytalanság a kockázati költségekkel kapcsolatban. Bencsik azonban továbbra is tartja, hogy ez alacsonyabb lesz az idén mint tavaly volt. A vezérigazgató helyttes azt is elmondta, hogy az anyavállalat Tier-1 rátája 17,6 százalék volt, míg csoport szinten ez mintegy 15 százalékot tett ki. A Tier-2 ráta anyavállalati szinten 20 százalékot, csoport szinten 18 százalékot mutatott. Az anyavállalat tjobb teljesítménye a leéányoktól kapott osztaléknak tudható be, így megfordult a trend, most már a leányok tőkésítik fel a magyarországi céget és nem fordítva.