Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Erste Befektetési Zrt. elemzői  és a portfolio.hu szakértő is arra a következtetésre jutottak, hogy a 292 forint körüli euróárfolyam mellett érdemes lehet forint shortokat nyitni, a magyar deviza gyengüléséből profitáló pozíciót felvenni. A laptársunk által bemutatott elemzés elsősorban az euró forint árfolyamában kialakult júliusi mélypont jelentette támasz, és a májusi-szeptemberi forinterősödés fontos Fibonacci-szintjének közelségével indokolta a lépést.

Az Erste elemzői szintén a fontos technikai szint közelsége miatt javasolták technikai alapon a pozíció megnyitását, de szerintük fundamentális alapon is érdemes lehet a forint gyengülésére felkészülni. Az Erste szakértői szerint az elmúlt néhány hétben az hajthatta a forint árfolyamát, hogy a gyengébb amerikai makroadatok hatására a befektetők ismét elkezdtek a QE3 program elnyúlására spekulálni, s ez jót tett a kockázatosabb eszközök, így a forint teljesítményének is.

A forint erősödésében ugyan szerepet játszhatott szerintük a globális hangulat, valamint régiós tényezők is, azonban - tekintve, hogy ebben az időszakban a forint felülteljesítette a régiós devizákat - voltak benne forintspecifikus hatások is, miközben annak fundamentumai nem erősödtek. A tavaly augusztustól mostanáig, 7 százalékról 3,6 százalékra olvadó jegybanki alapkamat (a keddi ülésen ez várhatóan tovább csökken) eltüntette a forint hozamelőnyét. Három hónapos időtávon ez jelenleg 330 bázispont, szemben a másfél évvel ezelőtti 600 bázisponttal a brókercég számításai szerint. Ez sérülékennyé teheti a magyar devizát egy váratlanul elromló nemzetközi hangulatban - mutat rá az anyag.

A piac egyébként idegesen reagálhat arra is, ha a bankok számára a vártnál kedvezőtlenebb megoldás születne a devizaadósok ügyében, a november eleji határidő előtt a Bankszövetség által benyújtott megoldási javaslat egyelőre nem nyerte el a kormány tetszését.

 

EUR/HUF
Kép: Forrás: Markers

Technikailag egyébként a fent említetteken kívül még egy szempontból érdekes helyzetben tartózkodik az árfolyam. A 291-293 forintos zónában húzódik ugyanis az a hosszútávú emelkedő trendvonal, amely immár lassan öt év folyamatosan megálljt parancsolt a forint erősödésének az euróval szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!