Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pozitív kezdés után indexemelkedéssel fejezték be a keddi kereskedést a vezető európai értékpapírpiacok. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,75 százalékos, a Stoxx Europe 600 index 0,75 százalékos emelkedéssel zárt, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,80 százalékkal erősödött.

Londonban 0,84 százalékkal emelkedett zárásra az FTSE-100 index, a párizsi CAC-40 pedig 0,66 százalék nyereségre tett szert. A frankfurti DAX 0,94 százalék emelkedéssel rekordon zárt. Milánóban 0,59 százalékos, Madridban 0,45 százalékos indexemelkedéssel fejeződött be a keddi tőzsdenap.

A nap közben publikált makrogazdasági adatok az európai fellendülés kilátását támasztották alá. Soha nem mért csúcsra emelkedtek például a brit feldolgozószektor aktivitásának kedden ismertetett májusi mérőszámai. A gyáripari ágazat derűlátását mindenekelőtt a koronavírus elleni lendületes nagy-britanniai oltási kampány és a járvány megfékezését célzó korlátozások enyhítése táplálja.

Májusban már a harmadik egymást követő hónapban emelkedett rekordszintre az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének tanúsága szerint. A munkanélküliségi ráta az euróövezetben csökkent áprilisban márciushoz képest, az EU egészében pedig stagnált. Májusban 2018 vége óta a legmagasabb szintre emelkedett az infláció az euróövezetben az energiaárak nagymértékű növekedése miatt.

Az olajár emelkedett. A WTI ára 2018 októbere óta az első alkalommal járt 68 dollár felett kedden. A Brent nyersolaj ára pedig 71 dollár felett, március eleje óta a legmagasabb szintet érte el. A Brent ára az év eleje óta 36 százalékkal, a WTI ára pedig 43 százalékkal emelkedett a gazdasági fellendülés és ezzel párhuzamosan a kereslet növekedésének a reményében.

A Brent ára az európai kereskedési idő végén 1,98 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 70,69 dolláron, a WTI ára pedig 2,80 százalékkal emelkedett 68,18 dollárra.

Az arany spot ára 0,40 százalékkal unciánként 1899,60 dollárra csökkent. Nap közben az ár 1900 dollár felett öthavi csúcson is járt. Az eurót 0,20 százalékkal jegyzik gyengébben 1,2250 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!