BUX
39138

Izzítják a motorokat a hedge fundok

A hedge fundok jelentősen növelték tőkeáttételüket az év elejére, az már megközelíti a válság előtti szintet.

NAPI, 2011. január 13. csütörtök, 15:09

Mindent egy lapra kíván feltenni a tavalyi évet nem túl fényes eredménnyel záró hedge fund iparág - tudósított a CNBC.com.

A UBS Prime Brokerage Services adatai szerint az év elejére a hedge fundok átlagos tőkeáttételi mutatója 2 fölé nőtt, s mindössze 10 százalékkal marad el a válság előtti szinttől. A hedge fundok tőkeáttétele 43 százalékkal emelkedett a 2008-as, a Lehman csődöt követő mélypont óta, tavaly 10 százalék volt a bővülés.

A megkérdezett szakértők szerint a tőkeáttétel növekedése két dologra utalhat. Egyrészt jelentősen nőtt a szereplők körében a kockázatvállalási hajlandóság, másrészt a hedge fundok kezelői úgy érezhetik, a tavalyi nem túl fényes hozamok után idén a várt kisebb volatilitás mellett is megpróbálnak több pénzt csinálni. Azzal, hogy a hedge fundok tőkeáttételüket növelik, elvileg nő a piacon jelenlévő vásárlóerő, s ez az eszközárak emelkedésének irányába hathat. A magasabb hitelarány viszont egyben azt is jelenti, hogy nagyobb volatilitást hozó időszakban nő a piacok sérülékenysége is.