A Concorde Értékpapír Rt. elnöke, a BÉT korábbi vezetője – ha bánja is, hogy az elmúlt 10 hónapban a tőzsde körül nem történt érdemi lépés – örül, hogy Brüsszel tegnap engedélyezte a tőzsdei integrációt. Jaksity szerint lehet vitatni, hogy valóban a „vertikális siló" – a két magyar tőzsde és a nemzeti értéktár funkcióját is ellátó elszámolóház horizontális, valamint a tőzsdék vertikális integrációja – a jövő üzleti modellje, de az utóbbi három évben nem merültek fel olyan szempontok, amelyek igazán megkérdőjeleznék az integráció hasznát. A vertikális integráció – amely a legtöbb nyugat-európai értékpapírpiacon már megvalósult – mind a kereskedők, mind a befektetők számára kisebb költségeket, jobb kiszolgálást jelent. A tőzsdék már régóta nem nemzeti keretek között működnek, hanem egymással versengenek – fejtette ki Jaksity – , s gyakorlatilag ez a verseny kezd kialakulni az elszámolóházak között is. A BÉT-papírok tőzsdére vitelét illetően a volt tőzsdeelnök éppen megfelelő időpontnak tartja 2005 tavaszát, szerinte a tőzsdei bevezetés és a tervezett nyilvános kibocsátás ügyében már az április végi közgyűlésen döntéseket kell hozni. Mind a forgalom, mind a BÉT eredményessége olyan szinten áll, hogy a tavaly májusi árnál magasabb árat is el lehet érni a papírokért – hangsúlyozta Jaksity György, aki egy további szempontra is figyelmeztetett. Az adott tulajdonosi struktúra mellett a konzorciumon kívül az összes többi tulajdonos – bevezetés hiányában – el van vágva a lehetőségtől, hogy reális árat kapjon a tőzsderészvényeiért, miközben egy felvásárlás nyomán a fő tulajdonosnak nyilvánvalóan kötelezettsége figyelembe venni a kisebbségi részvényesek érdekeit. További részletek a szerdai NAPI Gazdaságban

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!