Januárban jöhet a nagy bukás

Hatalmasra duzzadt a hitelre vásárolt részvények állománya a New York-i Értéktőzsdén, s ez sokak szerint a részvénypiac sérülékenységét növelheti. Eközben a befektetők egy olyan grafikonnal ijesztgetik egymást, amely szerint a részvénypiac az 1929-es krachot megelőző időszakhoz hasonló formációt rajzol.
Napi.hu, 2013. december 12. csütörtök, 18:42
Fotó: Napi.hu

Hatalmasra duzzadt a hitelre vásárolt értékpapírok állománya a New York Stock Exchange-en. A CNBC.com szerint a tőzsdetag brókercégeknél a hitelre vásárolt részvények árfolyamértéke december elejére elérte a 412 milliárd dollárt, ez magasabb, mint a 2007-2009-es medvepiac kezdete előtt, a nyáron mért korábbi csúcsnak számító 372 milliárd dollárt. A piac emelkedésével az értékpapírok vásárlására felvett hitelek állománya az év eleje óta 13,2 százalékkal emelkedett, 2012 elejéhez képest 50 százalékos a mért növekedés.

A részvényvásárlásra felvett hitelek állományának masszív emelkedését a portál szerint jó és rossz jelként is lehet értelmezni. Pozitív, hogy a befektetők oly mértékben bíznak a részvényárfolyamok további emelkedésében, hogy hajlandóak extra kockázatot bevállalni az erre játszó pozíciók felvételekor. Rossz hír lehet viszont, hogy a befektetők kezdenek túlságosan óvatlanná válni, ami megágyazhat egy nagyobb piaci lejtmenetnek is, akárcsak 2007 nyarán.

Ez a helyzet a jelek szerint azt eredményezi, hogy a befektetők a már a kisebb korrekciókat is részvények vásárlására használják fel, s mindaddig nincs is baj, amíg a javuló makrogazdasági adatok a tőzsdei áremelkedést alátámasztják. Problémát ez akkor jelenthet, ha valamilyen valóban kedvezőtlen hír érkezik, s a trend megfordul. Ekkor ugyanis a kényszerű pozíciózárások felerősíthetik egy esés intenzitását - hívják fel a figyelmet a megkérdezett szakértők.

Eközben Douglass Kass, a Seebraze Partners Management alapítója szerint a brókercégek kereskedési termeiben egy olyan grafikonnal ijesztgetik egymást a brókerek, ami a Dow Jones Industrial Average 1928-29-es teljesítményét és az index utóbbi időszakban bemutatott teljesítményét hasonlítja össze - írja Mark Hulbert, a Marketwatch szakértője. Kass szerint a két grafikon közti hasonlóság kísérteties. Tom McClellan, neves technikai elemző szerint, ha a történelem ismétli önmagát, akkor a részvénypiac csúcsát 2014 január 14-én érheti el, ez megfelelne az 1929 szeptember 3-i indexcsúcsnak.

Az ijesztő grafikonPersze vannak szkeptikusabb szakértők is, akik nem nagyon hisznek abban, hogy a történelem ilyen pontossággal ismételné önmagát. David Leibner, a Center for Innovative Financial Technology alapítója szerint ezek az összehasonlítások kiváló példái annak, hogy valaki a rendelkezésére álló adathalmazokat rosszul használja fel. Ha elegendő mennyiségű grafikont tanulmányozunk, akkor egész sor, az 1928-29-esre nagyon hasonlító alakzatot tudunk felfedezni, amelyek nem végződtek krachhal.

Doug Kass ugyanakkor megjegyzi, ő ügyfelei részére nem azért küldte ki az említett chartokat, mert emiatt közelgő összeomlást sejt, hanem egyszerűen érdekesnek találta azokat. Ő sem hisz egy összeomlásban, azonban úgy gondolja, a részvénypiacon a következő években az átlagosnál rosszabb megtérülést lehet majd a következő években elérni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

libamaj, 2013.12.15 21:05

@RealMan: Ez a lényeg: " látszólagosan jó folyamat"!!!
Azt nem tudni mikor lesz belőle pontosan baj és hogy milyen lesz az a baj de az biztos,hogy a fedezetlen pénz egyszer bekopogtat és elkéri az árát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homeros, 2013.12.14 09:28

@jobbajobb: mióta vagy te yenki??? mondjuk abban igazad van, hogy téged átvernek... vagy jól megfizetnek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2013.12.14 09:24

Az amerikai gazdaság és katonai hatalom van olyan erős hogy a saját sz@rját szétterítse a világban.Persze ők is megérzik kicsit,de helyettük gyenge lábakon álló országok dőlnek be.Dinamikusan fejlődő gazdaságok fékeződnek le,torpannak meg.
Számunkra meg hideg évek következnek,mert még a 2008-as váltságából se jöttünk ki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2013.12.13 19:52

@RealMan: ...a yenki nem látja át ,hogy átverik ...még ...,de ha egyszer rájön ,akkor előkerül a 200 000 000 stukker !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2013.12.13 14:56

@jobbajobb:
Lesz és ez már egyáltalán nem kérdés. A feszültségek nőnek, ami egyértelműen csak a kezdet. A folyamatos pénzpumpa csak egy látszólagosan "jó" folyamat. Hozzászoktatja a bankokat ahhoz, hogy azt higgyék, ez mindig így lesz.

És akkor, ha leáll, jön a parasztsereg és visszaveszi azt amit elvettek tőle. Nem szeretnék a FED helyében lenni, már ami a tulajdonosi köreit érinti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html