Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idén májusban bejelentett és az utóbbi hónapokban lezajlott jogi lépéssorozat eredményeként a Shopline-webáruház Nyrt. 100 százalékban felvásárolja a Libri Kft.-t, mindeközben a nyilvános részvénytársaság tulajdonosi körében a Libri Kft. jelenlegi tulajdonosa (SQ Invest Kft.) kerül többségbe. A társaság továbbra is tőzsdén marad, a kisrészvényesek számára a befolyásszerző SQ Invest Kft. nyilvános vételi ajánlatot tett, és a GVH döntésének kézhezvételét követően a vételi ajánlat lezárására is sor kerül.

Magyarország két meghatározó, vezető könyvkereskedelmi cége üzleti tevékenységének összehangolásáról közös közleményben számoltak be az érintett tulajdonosok, az SQ-Invest Kft. és a Közép Európai Média és Kiadó Zrt. (CEMP). A GVH december 10-i döntése értelmében hatályba lépett az a megállapodás, amely alapján a legnagyobb hazai könyves webáruházat, a Bookline-t üzemeltető Shopline-webáruház Nyrt. felvásárolta a Libri bolthálózatot és az azonos nevű internetes áruházat működtető Libri Kft. üzletrészeinek 100 százalékát, és ezzel párhuzamosan a Shopline-webáruház Nyrt. tulajdonosi köre is megváltozott. A részvények 67,70 százalékát a Libri-tulajdonos SQ-Invest Kft. szerezte meg, a Shopline jelenlegi többségi tulajdonosa, a Közép Európai Média és Kiadó Zrt. (CEMP) pedig 25,1 százalék mértékű közvetlen részesedést tartott meg. A Shopline-webáruház Nyrt. továbbra is tőzsdén marad.

A tulajdonosok - az SQ Invest részéről Balogh Ákos, a CEMP részéről Spéder Zoltán - a GVH mostani döntése nyomán elmondták: bár az engedélyezési folyamat a tervezettnél hosszabbra nyúlt, végül a megtett kötelezettségvállalásokkal minden érdekelt fél számára megnyugtatóan - az eredeti üzleti elképzelések mentén - sikerült zárni a tranzakciót. Így a korábban jelzett üzleti modell és a működési szinergiák mielőbbi kiaknázásának, illetve az integrált működésnek nincs akadálya.

A jövőben az összevont területek irányítását két egyenrangú vezető, Starcz Ákos, a Shopline-webáruház Nyrt. vezérigazgatója (képünkön) és Kovács Péter, a Libri Kft. ügyvezető igazgatója látja majd el. A cégcsoport a GVH engedélyét követően tervezi a két cég cégnevének Libri-Shopline Nyrt.-re, illetve Libri-Shopline Kft.-re történő változtatását.

A két anyacég együttműködése az egységes működési és irányítási modell mentén ténylegesen 2014 januárjától indul el. A két cég önkéntesen korlátozza majd a kereskedelmi árrés-emelés mértékét, valamint visszatérítést biztosít a közvetlenül velük szerződött kiadók internetes értékesítése után a következő három évben. A tervek szerint a jelenleg üzemeltetett márkák megmaradnak. A két cégcsoport párhuzamos működéséből fakadó szinergiák kihasználása a cégvezetés számára az egyik elsőszámú feladat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!