A japán kormány növelte a személyzet létszámát, amely a központi banki digitális valuta (CBDC) kibocsátásának jogi és technikai aspektusait vizsgálja. Elemzők szerint ez valószínűleg nyomást gyakorol a Bank of Japanra (BOJ), hogy változtasson a digitális jen kibocsátására irányuló óvatos, kislépéses megközelítésén.

"Át kell gondolnunk, hogy mi történhet Japán nemzetbiztonságával, ha más országok előrébb lépnek az állami digitális valutákkal" - mondta Takayuki Kobayashi, a gazdasági biztonságot felügyelő miniszter, aki Fumio Kisida miniszterelnök kormánya alatt új szerepet kapott.

"Japánnak fel kell gyorsítania a dolgokat, hogy bármikor készen álljon a digitális jen kibocsátására" - mondta a kormányzati vezető a Reuters szerint.

A globális élbolyhoz tartozó Kína már teszteli a nagyvárosokban a digitális jüan esetleges jövő évi bevezetését. Japán és a többi G7-ország sokkal lassabban halad. A BOJ csak áprilisban kezdte meg kísérletének első szakaszát, és azt mondja, hogy nem tervezi a digitális jen azonnali kibocsátását. A kísérleti programokra, ha lesznek is, legkorábban 2023-ban kerülhet sor.

Közben viszont Kisida a gazdasági biztonságot politikai prioritássá tette, és a CBDC körüli kérdéseket a pénzügyeken túl a nemzetbiztonsági kérdésként is kezeli. Míg a G7-ek központi bankjai általában egyetértenek abban, hogy a magánéletet érintő kérdésekben szembe kell szállni Kínával, Japán esetében ez az érv különösen erős, mivel a törvényhozók aggódnak a magabiztos szomszéd növekvő gazdasági ereje miatt.

Kisida egyik közeli tanácsadója a Reutersnek azt mondta, hogy Japánnak "szorosan együtt kell működnie az Egyesült Államokkal, hogy ellensúlyozzon minden olyan kísérletet, amely veszélyezteti a dollár tartalékvaluta státuszát", hozzátéve, hogy a BOJ egyeztet a pénzügyminisztériummal a digitális jen kibocsátásának gyors előrehaladása érdekében.

A digitális jen kibocsátásáról szóló vita jövőre felerősödhet, ahogy Kisida kormánya ismerteti gazdaságbiztonsági terveinek részleteit, és ahogy Kína a februári pekingi téli olimpiai játékokon népszerűsíti digitális jüanját.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!