Japán fenntartotta a monetáris lazítást és a hozamgörbe szabályozását, dacolva a nyomással, hogy kövesse a szigorítás irányába mutató globális trendet. A jen süllyedt, de az állampapírok csökkentették a veszteségeket, mivel a döntés eloszlatta a kötvénypiacokat sújtó bizonytalanság egy részét – számolt be a Bloomberg.

A pénteken véget ért kétnapos politikai ülésen a BOJ 8-1 arányban fenntartotta a rövid távú kamatlábakra vonatkozó -0,1 százalékos célját és a 10 éves hozam 0 százalék körüli irányítására tett ígéretét. A döntés nem lepte meg a piacokat, általános várakozás volt, hogy nem kezdenek szigorításba, de a BOJ álláspontja még inkább ellentétben áll a többi nagy központi bankkal, amelyek agresszívan szigorítják a politikát a gyorsuló infláció megfékezése érdekében  – írja elemzésében a Reuters.

A japán 10 éves kötvényhozam a Bank of Japan által meghatározott 0,25 százalékos felső határ alá csökkent, miután korábban elérte a 0,265 százalékot, ami 2016 óta a legmagasabb értéket jelenti. Továbbra is fennállnak a kétségek a központi bank irányvonalának fenntarthatóságával kapcsolatban. 

A monetáris tanács ritka utalást tett a devizakockázatokra, a jen 24 éve leggyengébb szintje körül tanyázik a dollárral szemben: a dollár a 2020 óta legsúlyosabb kétnapos eséséből fordult erősödésre. 

A piacok egy olyan hetet zárnak, amelyet kamatemelések, köztük a Federal Reserve 1994 óta legnagyobb lépése, a svájci nemzeti bank sokkoló emelése jellemezte, de a briteknél is emeltek a kamaton. Utóbbi felpörgette a frankot, míg előbbi a brit hitelfelvételi költségek további emelkedéséhez vezetett. Csütörtökön az egyhetes betéti tenderen kamatemeléssel reagált az MNB is.

A kamatemelések elszívják a likviditást a piacokról, ami számos eszköz esetében veszteségeket okoz. A globális részvények az egyik legrosszabb hetükkel néznek szembe a 2020-as világjárvány okozta turbulencia óta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!