Japán beavatkozott a jen árfolyamába

A tizenötéves jen-csúcs miatt a japán kormány 2004 óta először devizapiaci beavatkozást hajtott végre – jelentette be Josihiko Noda japán pénzügyminiszter.
Kasnyik Márton, 2010. szeptember 15. szerda, 08:31
Fotó:

Az egyoldalú lépésről szólva a japán pénzügyminisztérium szóvivője kijelentette: a 82 jenes dollárárfolyamot tekintik a védelmi vonalnak, miközben a jen/dollár a nap folyamán elérte a 82,88-at. A minisztérium nem árulta el, hogy pontosan mekkora volt a beavatkozás.

A beavatkozás után 2,1 százalékkal 84,85-re esett a jen a dollárral szemben, a Nikkei 225 pedig szárnyalásba kezdett, 2,6 százalékot ugrott. 2010 eleje óta egyébként 13 százalékot erősödött a jen a dollárral szemben.

Tohru Sasaki, a JPMorgan Chase tokiói devizapiaci elemzője szerint a japán kormánynak az export-versenyképesség erodálódása miatt ideges üzleti körök nyomására kellett cselekednie - egyoldalú gazdaságpolitikai lépések azonban még középtávon sem tudják befolyásolni a jen árfolyamának irányát.

Az RBS vezető közgazdásza, Nisioka Junko szerint az újraválasztott japán miniszterelnök, Kan Naoto a beavatkozásra kész gazdaságpolitikus benyomását kívánta kelteni. Az elemző szerint egyértelműen valószínűtlen, hogy a jen árfolyama visszatérjen arra a szintre, amelyeken a japán vállalatok profitvárakozásaikat kiszámolták.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK