Japán hozta meg a pluszokat Európába

Enyhe mínuszban nyitotta a hetet a vezető európai részvényindexek többsége miután a hétvégén kiábrándító adatok jelentek meg Kínában. Az esést azonban hamar talpra állás követte, mert hétfő reggel a japán GDP-adat kellemes meglepetést okozott, ami a szigetországi részvényeket is felrántotta.
Beke Károly, 2013. június 10. hétfő, 10:15

Ázsiában jól indult a hét, ami főleg a japán piacnak volt köszönhető, a Nikkei index közel öt százalékkal ugrott feljebb. A japán gazdaság a várt 3,5 százalék helyett 4,1 százalékkal növekedett az első negyedévben, ez pedig meghozta a befektetők vásárlókedvét is. Ráadásul gyengült a jen, ami hagyományosan jó jel a részvénypiac számára. A Távol-Keletről érkező jó hírek tompították a hétvégén megjelent gyenge kínai makroadatok hatását, így Európában is csak mérsékelt mínuszokkal indult a hét. A frankfurti tőzsde DAX indexe délelőttre 0,4 százalékos pluszban volt, míg az FTSE Londonban egy százalékkal állt pénteki értéke felett. A francia CAC-40 index mínuszban ragadt, még a nap első felében is 0,2 százalékkal állt alacsonyabban, mint a hétvége előtt. Az eurózóna perifériáján a spanyol tőzsde 0,3 százalékkal, míg az olasz FTSE MIB 0,1 százalékkal kapaszkodott feljebb.

A brit piacon a bányatársaságok kezdték rosszul a napot, mivel ezek a cégek az átlagosnál is jobban kitettek a kínai növekedés lassulásának. Az Anglo American 1,9 százalékot veszített, a Rio Tinto 2,1 százalékkal lett olcsóbb, míg a BHP Billiton árfolyama 1,4 százalékkal esett vissza

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK