Japán kinn van a gödörből?

A japán GDP 1,4 százalékkal nőtt az első negyedévben, felülmúlva az 1,1 százalékos elemzői várakozásokat, nem is beszélve az egy negyedévvel korábbi 1,2 százalékos csökkenésről. A jó eredmény a 6,4 százalékkal megugró exportnak köszönhető: 21 éve nem bővült ilyen tempóban a japán kivitel - jegyzi meg a Bloomberg.
Szabó Márta, 2002. június 7. péntek, 08:22

Éves összevetésben ezzel együtt 1,6 százalékkal zsugorodott a japán gazdaság az első negyedévben, a március 31-el véget ért pénzügyi év egészében pedig 1,3 százalékkal csökkent a GDP, szemben a kormány 1 százalékos prognózisával. Az első negyedévben a vállalati beruházások 3,2 százalékkal estek vissza az előző negyedév 12 százalékos zuhanása után. A gazdasági és költségvetési miniszter Heizo Takenaka úgy látja, hogy a japán gazdaság már túl van a mélyponton, bár az állapota még mindig elég súlyos.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK