BUX
39006

Japán miatt estek az ázsiai tőzsdék

A vártnál alacsonyabb japán gazdasági növekedés mindenképpen hozzájárult a jelentősebb ázsiai tőzseindexek eséséhez – Sanghajban és Hong Kongban azonban felfelé másztak az árfolyamok, főleg a bankrészvényeknek köszönhetően.

NAPI, 2010. augusztus 16. hétfő, 09:43

A Tokyo Forex & Ueda Harlow elemzője, Isikava Maszanobu szerint a japán GDP-adatok ráerősítettek ez eddig is uralkodó kockázatkerülő befeketői hangulatra; emellett a pénteki amerikai esés is az árfolyamok csökkenésére hatott.

A japán exportőrök a jen erősödése miatt is estek, a Canon Inc. részvényei 1 százalékkal lettek olcsóbbak, Honda 0,9 százalékkal, a Sony pedig 3 százalékkal gyengült.

A kínai gazdasággal kapcsolatban azonban a pozitívabb vélemények uralkodtak; Dai Ming, a Shanghai Kingsun Investment alapkezelője szerint eloszlóban vannak az eddigi túlhevült kínai növekedés "puha landolásával" kapcsolatos kételyek.

A kínai bankok papírjai az Agricultural Bank of China üzletéről érkező hír miatt szöktek az égbe; a China Construction Bank Corp. 1,25 százalékkal, az AgBank 0,7 százalékkal drágult.

A tokiói Nikkei 225 0,61 százalékot, a szöuli Kospi pedig 0,17 százalékot esett, miközben a hongkongi Hang Seng 0,44 százalékkal, a sanghaji kompozit index pedig 2,14 százalékkal múlta felül a péntéki záráskori értékét.