Nem sokkal négy óra után az eurót 262,60/70 forinton jegyezték, ami 2,30 forinttal volt gyengébb a pénteki 264,90/265,00 forintnál. Kereskedők elmondása szerint a forint erősödésében két tényező játszott szerepet: a befektetőkre egyrészt nyugtatólag hatott a koalíció győzelme, illetve a feltörekvő piacokról is kedvező hatások érték a forintot, mivel a dollár gyengülése miatt ismét vonzóvá váltak a régió valutái is. Járai Zsigmond magánvéleménye szerint meg kellene hívni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségét Magyarországra, hogy tanulmányt készítsen a magyar gazdaság helyzetéről, majd ennek alapján az IMF cselekvési programot is állítson össze a magyar gazdaság rendbetételére. A Magyar Nemzeti Bank elnöke ezt hétfői sajtótájékoztatóján mondta Budapesten. A jegybank elnöke közölte, hogy ez szigorúan magánvéleménye, és hozzátette: úgy ítéli meg, hogy külső közreműködés nélkül "nehezen tárnánk fel a valós tényeket a magyar gazdaság állapotáról". "A kormánynak is az lenne az érdeke, hogy reális képből, helyzetfelmérésből induljon ki, és olyan programot alkosson meg, amelynek fő pontjaiban az IMF segítséget tudna nyújtani. A kormány reális hozzáállására lenne szükség" - húzta alá a jegybank-elnök. Járai Zsigmond elmondta: az IMF küldöttsége egyébként a közeljövőben, várhatóan már május-júniusban Magyarországra érkezik, hogy a nemzetközi pénzintézet alapokmányának 4. cikkelye értelmében átnézze a magyar gazdaság helyzetét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!