Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Covid-19-es ellenes oltások megkezdésével a befektetők olyan euforikus hangulatba kerültek, hogy szinte az összes pénzüket elköltötték részvényekre és egyéb kockázatosabbnak tekinthető befektetési termékekre - derül ki a Bank of America friss alapkezelői felméréséből.

Épp ezért a bank szakértői szerint most az lehet az értelmes döntés, ha valaki hamarosan inkább elad ezekből az eszközökből, mivel a gazdaságok újranyitása miatti optimizmus már szélsőségbe csapott át. Persze csak akkor, ha hisz az ellentét analízisben.

A 217, összesen 576 milliárd dollár befektetéséért felelős szakember megkérdezésével készített felmérés azt mutatja, hogy a kezelt portfóliókban 4 százalékra csökkent a készpénz átlagos aránya az egy hónappal ezelőtti 4,1 százalékról. Ez pedig a felmérés készítői szerint már olyan alacsony érték, amely önmagában is eladási jelzésnek minősül. Amikor korábban a felmérés során ilyen vagy ez alatti szintre csökkent a készpénz állománya, akkor a következő egy hónapon belül az S&P 500-as részvényindex átlagosan 3,2 százalékot esett.

Abban a szakértők egyetértettek, hogy a védőoltások beadása mindenképpen éreztetni kezdi majd kedvező hatását jövőre, abban már eltértek a vélemények, hogy mikor. A következő év első negyedévére 21, a másodikra 42, a harmadikra 19 százalékuk tippelt. Szinte egyöntetű a vélemény, hogy a globális gazdaság jövőre bővülni fog, nettó 89 százalék volt ezen a véleményen, s nettó 87 százalék szerint eközben a hosszabb lejáratú államkötvények hozamai is felfelé fognak majd elindulni.

A gazdaság beindulásába vetett hit jól látszik azon is, mely eszközosztályt súlyozzák felül a stratégák, a részvények és a nyersanyagok lettek a legkedveltebbek az alapkezelők körében. Az ezekkel kapcsolatos optimizmus olyan magasra jutott, amilyenre 2011 februárja óta nem volt példa.

A részvényeken belül az igazi slágerré egyértelműen a feltörekvő országok részvénypiacai váltak. A megkérdezett befektetők nettó 55 százaléka azt mondta, hogy jelenleg felülsúlyozza a kezelt portfólión belül a feltörekvő piaci részvényeket. Ez olyan magas aránya, amekkorára utoljára 2010 novemberében volt példa. A ciklikus fellendülésből profitáló eszközök nagy szeretete mellett eközben igyekeznek a benchmarkoknál kevesebbet tartani a készpénzből, az energetikai szektorból, a kötvényekből és az alapvető fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok részvényeiből.

A piacra leselkedő legnagyobb kockázatnak még mindig a koronavírus-járványt tartják az alapkezelők, 30 százalékuk jelölte ezt meg a novemberi 41 százalék után. Azonban úgy vélik most már, hogy az infláció és az úgynevezett adófék is fenyegető veszélyt jelent, azaz a magasabb terhek komolyan gátolhatják a jövőben a gazdaság növekedését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!