A beszámoló szerint az eredmény javulásához a nettó díj- és jutalékbevételek, a pénzügyi műveletek eredménye és a működési költségek mérséklődése járult hozzá

Az FHB működési bevételei a negyedévben 5,4 milliárd forintot tettek ki, 14,4 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, míg a működési költség 0,5 százalékkal 4,6 milliárd forintra mérséklődött.

Húzóerő a vállalati ügyfélkör

A tájékoztatás szerint a hitelkihelyezések volumene a harmadik negyedévben is kedvezően alakult, különösen a vállalati hitelezés területén volt aktív a bankcsoport.

A lakossági hitelfolyósítások 6,4 milliárd forintos összege lényegében azonos az előző negyedévivel és 6,3 százalékos csökkenést mutat az egy évvel korábbihoz képest.

A vállalati kihelyezések 18 milliárd forintos összege az előző negyedévhez képest 50,2 százalékos, az egy évvel korábbihoz képest pedig 29,9 százalékos bővülést mutat. Az első kilenc hónap során a lakossági kihelyezések volumene 18,2 milliárd forint, a vállalati kihelyezések nagysága csaknem 39 milliárd forint volt.

A hitelek bruttó állománya szeptember 30-án 316,3 milliárd forint volt, ami az előző negyedév végéhez képest 2,3 milliárd forintos növekedés.

A növekvő új hitelkihelyezéseknek köszönhetően tovább javult a hitelportfolió minősége. A problémás hitelek aránya (NPL arány) a 2015. év végi 14,7 százalékról szeptember végére 12,3 százalékra csökkent. Ez június végéhez képest 0,3, míg az egy évvel korábbihoz 4,2 százalékpontos javulás. A problémás portfolió fedezettsége a második negyedév végével azonos szinten alakult és meghaladta az 57 százalékot.

Több megtakarítás - kevesebb betét

A bankcsoport tagjai által kezelt megtakarításokon belül a harmadik negyedév során az állampapírok és egyéb értékpapírok volumene bővült jelentős mértékben, kissé nőtt a lakossági betétek állománya, a vállalati betétek állománya viszont csökkent.

A konszolidált betétállomány szeptember végén 236,7 milliárd forint volt, 53,6 milliárd forinttal alacsonyabb az előző negyedév véginél, mert júliusban további betétkivonás történt a vállalati ügyfélkörben. A vállalati betétek volumene a harmadik negyedév végére 34 százalékkal, mintegy 113 milliárd forintra csökkent, míg a lakossági betétek állománya csaknem 4 százalékos, 4,6 milliárd forintos növekedéssel csaknem 124 milliárd forint volt.

Az FHB-csoport tagjai által kezelt összes - nem konszolidált - megtakarítás-állomány szeptember 30-án csaknem 813 milliárd forint volt. A csoport konszolidált mérlegfőösszege szeptember 30-án 561,2 milliárd forint volt, ami az előző negyedév véginél 9,1 százalékkal, a 2015. december 31-i mérlegfőösszegnél 24,7 százalékkal, 183,6 milliárd forinttal alacsonyabb.

Az FHB részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír csütörtökön 526 forinton zárta a kereskedést, az elmúlt egy évben legmagasabb ára 785, a legalacsonyabb 385 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!