Javított eredményén az FHB a harmadik negyedévben

Az FHB Bankcsoport 200 millió forint adózás előtti nyereséggel zárta az idei harmadik negyedévet, adózott vesztesége 223 millió forintra csökkent az egy évvel korábbi 502 millióról, kilenchavi adózás utáni vesztesége pedig majdnem 70 százalékkal, 1,769 milliárd forintra mérséklődött - tette közzé az FHB Jelzálogbank Nyrt. csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
MTI-Eco, 2016. november 17. csütörtök, 22:23
Fotó: Napi.hu

A beszámoló szerint az eredmény javulásához a nettó díj- és jutalékbevételek, a pénzügyi műveletek eredménye és a működési költségek mérséklődése járult hozzá

Az FHB működési bevételei a negyedévben 5,4 milliárd forintot tettek ki, 14,4 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, míg a működési költség 0,5 százalékkal 4,6 milliárd forintra mérséklődött.

Húzóerő a vállalati ügyfélkör

A tájékoztatás szerint a hitelkihelyezések volumene a harmadik negyedévben is kedvezően alakult, különösen a vállalati hitelezés területén volt aktív a bankcsoport.

A lakossági hitelfolyósítások 6,4 milliárd forintos összege lényegében azonos az előző negyedévivel és 6,3 százalékos csökkenést mutat az egy évvel korábbihoz képest.

A vállalati kihelyezések 18 milliárd forintos összege az előző negyedévhez képest 50,2 százalékos, az egy évvel korábbihoz képest pedig 29,9 százalékos bővülést mutat. Az első kilenc hónap során a lakossági kihelyezések volumene 18,2 milliárd forint, a vállalati kihelyezések nagysága csaknem 39 milliárd forint volt.

A hitelek bruttó állománya szeptember 30-án 316,3 milliárd forint volt, ami az előző negyedév végéhez képest 2,3 milliárd forintos növekedés.

A növekvő új hitelkihelyezéseknek köszönhetően tovább javult a hitelportfolió minősége. A problémás hitelek aránya (NPL arány) a 2015. év végi 14,7 százalékról szeptember végére 12,3 százalékra csökkent. Ez június végéhez képest 0,3, míg az egy évvel korábbihoz 4,2 százalékpontos javulás. A problémás portfolió fedezettsége a második negyedév végével azonos szinten alakult és meghaladta az 57 százalékot.

Több megtakarítás - kevesebb betét

A bankcsoport tagjai által kezelt megtakarításokon belül a harmadik negyedév során az állampapírok és egyéb értékpapírok volumene bővült jelentős mértékben, kissé nőtt a lakossági betétek állománya, a vállalati betétek állománya viszont csökkent.

A konszolidált betétállomány szeptember végén 236,7 milliárd forint volt, 53,6 milliárd forinttal alacsonyabb az előző negyedév véginél, mert júliusban további betétkivonás történt a vállalati ügyfélkörben. A vállalati betétek volumene a harmadik negyedév végére 34 százalékkal, mintegy 113 milliárd forintra csökkent, míg a lakossági betétek állománya csaknem 4 százalékos, 4,6 milliárd forintos növekedéssel csaknem 124 milliárd forint volt.

Az FHB-csoport tagjai által kezelt összes - nem konszolidált - megtakarítás-állomány szeptember 30-án csaknem 813 milliárd forint volt. A csoport konszolidált mérlegfőösszege szeptember 30-án 561,2 milliárd forint volt, ami az előző negyedév véginél 9,1 százalékkal, a 2015. december 31-i mérlegfőösszegnél 24,7 százalékkal, 183,6 milliárd forinttal alacsonyabb.

Az FHB részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír csütörtökön 526 forinton zárta a kereskedést, az elmúlt egy évben legmagasabb ára 785, a legalacsonyabb 385 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK