A nemzetközi hitelminősítő csütörtök éjjel Londonban közölte azt is, hogy a kilátásjavítással együtt megerősítette az orosz szuverén kötvénykötelezettségek besorolásait. Az osztályzati kilátás javításához fűzött indoklásában a Moody's kiemelte azt a véleményét, hogy az Oroszországban végbement makrogazdasági kiigazítás enyhítette az olajárak zuhanása által a hivatalos devizatartalékokra gyakorolt hatást, és ez stabilizálta az orosz gazdaság külső finanszírozási pozícióját.

A cég szerint emellett csökkent a valószínűsége annak is, hogy az orosz gazdaságot vagy annak finanszírozását a következő 12-18 hónapban további intenzív sokk érné, például újabb külső szankciók formájában, tekintettel arra, hogy valamelyest enyhült a kelet-ukrajnai konfliktus.

Az orosz hivatalos devizatartalékok a tavalyi év vége és október vége között a Moody's által korábban vártnál sokkal kisebb mértékben, 20 milliárd dollárral 308 milliárd dollárra csökkentek - áll a hitelminősítő elemzésében. A cég kiemeli, hogy tavaly még 129 milliárd dollárral zuhant az orosz devizakészlet.

Mindemellett a háztartási szektor feszes pénzügyi helyzete miatt meredeken esett az import, és ezt a beruházási kiadások zuhanása kísérte. Ez azt jelenti, hogy a folyómérleg-egyenleg többlete az idei év első kilenc hónapjában jórészt fedezte a kormány, a bankok és a vállalati szektor külső adósságtörlesztési kötelezettségeit. Ennek eredményeként ebben az időszakban 77 milliárd dollárral, a tavaly júniusi tetőzés óta pedig több mint 200 milliárd dollárral csökkent az orosz bruttó külső adósságállomány, még tovább enyhítve az orosz vállalati és bankszektor refinanszírozási kockázatait - hangsúlyozzák a Moody's elemzői.

A cég szerint emellett a viszonylagos stabilitás Kelet-Ukrajnában arra vall, hogy csökkent a valószínűsége az Oroszország elleni külső szankciók szigorításának a közeljövőben.

Oroszországot a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül már csak a Fitch Ratings tartja befektetési ajánlású államadós-kategóriában, negatív kilátású "BBB mínusz" besorolással. A Standard & Poor's januárban, a Moody's februárban sorolta át az orosz szuverén besorolást a spekulatív - vagyis befektetésre már nem ajánlott - sávba.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az intézményi befektetők szempontjából - a Fitch Ratings befektetési besorolása ellenére - Oroszország már nem tartozik a befektetési ajánlású szuverén adósok közé. Az alapkezelők számára ugyanis általában már két nemzetközi hitelminősítő ajánlása elég annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós befektetésre ajánlottnak tekinthető-e, vagy sem. Ráadásul sok befektetési alapkezelő cég szabályzata tiltja spekulatív minősítésű adósság tartását a portfóliókban, és ez szűkíti az orosz szuverén befektetési eszközök potenciális külső vásárlóinak körét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!