Az eufória könnyen depresszióba csaphat át - igyekezett hűteni a gyorsjelentést követő optimizmust a vártnál jobb féléves számokat ismertető tájékoztatóján Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója.

A szakember beszámolt a májusi árbevétel-prognózis módosításáról is. E szerint míg korábban úgy látta, hogy euróban számolva a 2009-es árbevétel elmarad a tavalyitól, addig most úgy véli, hogy elérhető a 2008-as szint. Oroszországban ugyanis, ahol euróban 5-10 százalékos visszaeséssel számoltak, immár csak 0-5 százalék közötti csökkenést jósolnak, az ukrán piacon 40-50 százalék helyett 30-40 százalék lehet a mínusz, Romániában pedig lejben számolva növekedésre van kilátás. Az orosz piaci teljesítmény nagyban függ attól, hogy a március óta tartó rubel-stabilitás fennmarad-e.

A régi EU-tagállamokban ugyanakkor 5 százalék helyett 10 százalék lehet a csökkenés mértéke, ám a kilenc új uniós tagországban a korábban várt 9 százaléknál nagyobb visszaesés jöhet.

Az USA-ban pedig az első félév 56 százalékos növekménye után az év egészére 5-10 százalékos többlettel számol Bogsch. A vezérigazgató tehát az amerikai piacon jóval gyengébb második félévet vár, de hasonló a helyzet idehaza is, ahol az első félév 6 százalékos, forintban mért növekedése után az év egésze a tavalyihoz hasonló forgalommal zárulhat, a lakosság fizetőképességének csökkenése miatt.

A vezérigazgató elmondta: az első félévben kedvezően hatott a devizaárfolyamok változása, az árbevétel-arányos üzemi eredmény ennek köszönhetőn a tavalyi 16 százalékról 20 százalékra nőtt. Ha viszont marad a mostani 265 forintos euróárfolyam, ez az arány az év végére visszacsúszik 16 százalékra.

Bogsch hozzátette: szerinte a reális euróárfolyam 280-290 forint lenne.

A kormányzati válságkezelésről elmondta, hogy évek óta először sok helyes lépés történt, és a befektetői reakciókon is azt látja, javult az ország hitelessége.

Egyelőre nincs újabb hír a Richter által a kútba esett lengyel Polpharma-ügylet miatt követelt kártérítésről, fejleményre csak 2010-ben lehet számítani.

Az RGH-188-as molekula fázis II. vizsgálatai sikeresnek bizonyultak a bipoláris mánia esetében, jelenleg a skizofrénia elleni hatásosság fázis II. vizsgálatai folynak. Ez év végére kiderül, hogy tovább lehet-e lépni a szerrel, de kedvező esetben sem várható, hogy ebből 2014 előtt engedélyezett gyógyszer legyen - intett óvatosságra a vezérigazgató.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!