Jegybankárok húzták az európai tőzsdéket

Mérsékelten ugyan, de jó volt a hangulat csütörtökön a nemzetközi részvénypiacokon, talán Ben Bernanke és Mario Draghi szavai nyugtatták meg az olasz választások miatt háború lelkű befektetőket.
, 2013. február 28. csütörtök, 18:47
Fotó: Napi.hu

A vezető nyugati jegybankárok mai megjegyzéseiben ugyan nem volt sok újdonság, de a laza monetáris politika melletti elkötelezettség határozott hangoztatása így is segített a kockázatvállalásnak. A vállalati gyorsjelentések viszont inkább vegyesek voltak, a makroadatok pedig nem voltak igazán jelentősek. Végül mindenesetre a londoni FTSE-100 0,6, a frankfurti DAX és a párizsi CAC-40 pedig egyaránt 0,8 százalékos emelkedéssel búcsúztatta a napot. A milánói tőzsde ugyan még mindig közel tíz százalékkal marad el a választási eredmény előtti értékétől, de legalább megállt az esés, és csütörtökön fél százalékot emelkedett a részvénykosár; Madridban pedig 1,2 százalékot száguldott fel az IBEX-35.

A nap nagy vesztese a német magas- és mélyépítő vállalat, a Hochtief volt, amely hiába lett újra nyereséges a tavalyi utolsó negyedévben, de a saját várkozásait sem hozta, ezért 7,2 százalékot zuhant. Ekézték a befeketők a Royal Bank of Scotlandet is, az állami tulajdonban lévő bank vesztesége ugyanis tovább nőtt, a kurzus 6,6 százalékot esett. A bankszektor többi szereplőjét viszont nem büntették az Európai Parlament és az Európai Bizottság bankárbónuszok korlátozásával kapcsolatos döntése miatt. A Deutsche Telekom csak 0,3 százalékot esett, a Telefónica viszont 2 százalékot emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK