Jegybanki figyelmeztetés érkezett - Kongatják a vészharangot Svájcban

Szükség esetén újabb lépéseket tehet a svájci jegybank, hogy hűtse egy kicsit az alpesi ország ingatlanpiacát, ahol buborék kialakulásától tart. Svájc egyszer már pórul járt az ingatlan lufival.
Napi.hu, 2014. június 19. csütörtök, 15:37
Fotó: Reuters

Tovább nőhetnek az egyensúlytalanságok a svájci ingatlan és jelzálogpiacon - figyelmeztetett a svájci jegybank, s további szabályozói lépéseket sürget az ügyben. A Svájci Nemzeti Bank (SNB) legfrissebb éves pénzügyi stabilitási jelentésében - a Bloomberg tudósítása szerint  - arra hívja fel a figyelmet, hogy az alacsony kamatkörnyezetben a hatóságoknak és a bankoknak készenlétben kell állniuk és meg kell tenniük a szükséges lépéseket, hogy kontroll alatt tudják tartani az ebből eredő kockázatokat.

Az SNB csütörtök reggel változatlanul alacsonyan, gyakorlatilag nullán hagyta a svájci frank irányadó kamatlábát, s fenntartotta a frank/euró árfolyamban korábban bevezetett 1,2-es árfolyamküszöböt. A már hosszú ideje alacsonyan tartott kamatlábak megtették az elmúlt években hatásukat az ingatlanpiacon, az ingatlanárak két évtizedes csúcsra emelkedtek, s eközben a jelzáloghitelek állományának növekedése folyamatosan meghaladja az ország GDP növekedése által indokolt szintet.

euró/frank árfolyam
Alfatrader


A svájci kormány már idén januárban megemelte a jelzálog hitelekkel szemben tartandó tartalékok kötelező, minimális szintjét a bankoknál, a korábbi 2 százalékos szintről 2,5 százalékra, azonban ennek a lépésnek egyelőre kevés hatása látszik. Az SNB szerint az első negyedévben az ingatlan- és jelzálogpiaci egyensúlytalanságok mértéke nem változott kedvező irányba. Ugyanakkor az SNB szerint az elmúlt két évben meghozott szigorító intézkedések a jelek szerint valamelyest fékezték az áremelkedés mértékét, azonban a momentum változása ilyen rövid időszakban nem feltétlenül jelenti a trend megfordulását.

A jegybank jelentése szerint a hatóságoknak most arra kell koncentrálniuk, hogy újabb szabályozói intézkedéseket dolgozzanak ki, amelyeket azonnal életbe kell léptetni, ha a piaci trendek kedvezőtlen irányba mozdulnának. Ezek olyan lépések lehetnek, amelyekkel jobban ösztönöznék a bankokat a szigorúbb hitelezési gyakorlat alkalmazására. Kamatemelés persze szóba se jöhet, hiszen az erősítené a frankot, s a 2011 óta meglévő árfolyamküszöbbel pont ezt szeretnék elkerülni.

Nincs egyedül a jegybank

Az SNB nincs egyedül az ingatlanpiaci folyamatok miatti aggodalmával. A héten Mark Benson, a svájci pénzügyi felügyelet igazgatója nyilatkozott úgy, hogy szükségesnek tartana intézkedéseket a jelzáloghitel kereslet csökkentésére.

Persze a jegybankok által világszerte alacsonyan tartott kamatok nem csak Svájcban okoznak ingatlanpiaci problémákat. A múlt héten az IMF egyik igazgatóhelyettese emlékeztetett arra, hogy szükséges lenne egy újabb fenntarthatatlan ingatlanlufi kialakulását megelőzni. Mark Carney, a Bank of England kormányzója szintén nemrég jelezte, szerinte a gyorsan bővülő jelzálog-hitelállomány és az emelkedő ingatlanárak fenyegetést jelentenek a brit gazdaságra.

A saját bőrükön már érezték

Svájc az 1990-es évek elején már megtapasztalta, milyen hatásai lehetnek az ország gazdaságára az ingatlanpiaci buborék kidurranásának. Akkor az ingatlanárak esésével párhuzamosan recesszió közeli állapotba csúszott az alpesi ország gazdasága, s több svájci bank is csődöt jelentett. Az SNB a csütörtöki jelentésében is felhívta a figyelmet, hogy a helyzet megismétlődhet. Mint írták, a hazai kereskedelmi bankok tovább növelték az amúgy is magas kitettségüket a svájci ingatlanpiaci kockázatok irányában.

A bankoknak kiemelt figyelemmel kell eljárniuk, amikor tőkehelyzetük alakulását tervezik. Számításba kellene venniük, milyen potenciális veszteségeik keletkezhetnek abból, ha az ingatlanárak korrekcióba kezdenének párhuzamosan a kamatszint hirtelen, nagymértékű emelkedésével - figyelmeztet az anyag.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

VoIe, 2014.06.20 16:46

Gazdasagi korokben ugy valljak, hogy az egeszseges arany: eves brutto kereset 3,5 szorose legyen a felvett lakashitel.

Vagyis itt angliaban vegyunk mondjuk evi 20k -s fizut ( azzal konnyu szamolni ), az ugye 70k hitelt jelent a kezdoreszleten felul. Ha valaki felretesz mondjuk 30k -t es ugy szall be, akkor 100k -s lakast optimalis venni. Na annyiert itt nincs lakas ( 250k -tol indulnak ), csak videken. Elmondhatjuk, hogy itt nagyon elszalltak az ingatlanarak, irrealisan, megis porog az ingatlanpiac.

Mo -on nezzuk meg ugyan ezt a peldat, mondjuk evi 3 millas fizuval ( atlagkereset ). Ha van valakinek mondjuk 2M kezdo tokeje, akkor melle 10.5M -t felveve optimalis esetben vehet egy 12,5M -s lakast. Ennyiert otthon mar siman lehet kapni normalis lakast.

Akkor miert sirnak a magyarok, hogy nem tudnak lakast venni?

Talan hamis/torz a statisztika, miszerint 250k a brutto atlagkereset?
Vagy talan a kapzsi allam miatt, aki a fizetes felet elviszi adoban aztan meg 27% -ot afaban?

Elgondolkodtato.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

room_101, 2014.06.20 16:12

@620829:
Nyugi, akinek ennyiért van itthon, annak van már odakint is, ennél többért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

620829, 2014.06.20 14:48

@room_101: Azért 150 milláért már Bécsben is lehet szép helyen, jó ingatlan kapni ,sőt ennyiért kisebb panziókat is síelési központok mellett !Ennyi pénzel már nem szabad kurucziában gondolkodni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

room_101, 2014.06.20 14:22

@tamas970:
Fél misi forintban úgy 150 milla. Menj el a budai hegyvidékre, (vagy csak a XI-XXII kerület jobb részeire), aztán nézd meg, mit kapsz ezért. Pedig itthon nincs is ingatlanlufi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2014.06.19 16:26

@tamas970: 30-50 Km messze vesznek ,kis faluban !!!
A bejárási költség 10 Km feletti része az adóból leírható !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html