Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült jelentés szerint a társaság bruttó árbevétele 20,048 milliárd forint volt, 8,4 százalékkal elmaradt a bázisidőszakétól. A nettó értékesítés (jövedéki- és népegészségügyi termékadó nélküli árbevétel) 12,146 milliárd forintot tett ki, 2,5 százalékkal (309 millió forinttal) alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A belföldi értékesítés nettó árbevétele 3,3 százalékkal (378 millió forinttal) mérséklődött. A saját termelésű termékek nettó árbevétele a hazai piacon 7,7 százalékkal (698 millió forinttal) esett vissza. Ezen belül a prémium termékek árbevétele 11,7 százalékkal emelkedett. A saját termelésű minőségi termékek árbevétele 41,1 százalékkal csökkent a bázisidőszakhoz képest, ami a Kalinka vodka korábbi jelentésekben jelzett 2016. év végi kiugró értékesítésének következménye - idézi a beszámolót az MTI.

A forgalmazott termékek nettó árbevétele 14,1 százalékkal nagyobb a bázisnál, amelyen belül a Diageo portfólió árbevétele 17,6 százalékkal emelkedett, míg az egyéb termékeké 6,4 százalékkal. A kedvező értékesítési adatokhoz hozzájárult, hogy 2017-ben a húsvéti forgalom jelentős része áprilisban bonyolódott, míg 2016-ban márciusban.

A jelentés kitér arra is, hogy az április-novemberi piackutatási adatok szerint a magyar adózott égetett szeszesitalok piaca mennyiségben stagnált (0,4 százalékkal csökkent), míg értékben 4,7 százalékkal nőtt. A változatlan összfogyasztáson belül tovább nőtt a márka termékek részaránya. A prémium szegmens 2,3 százalékkal bővült, a minőségi és kommersz termékek volumene 1,9, illetve 1,7 százalékkal csökkent.

Az export árbevétel 1,202 milliárd forint volt az első háromnegyedévben, 6,1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A jelentősebb célországok közül a román forgalom emelkedett a legdinamikusabban (20 százalék felett), de a német (+17 százalék) valamint a duty free (+8 százalék) árbevétel is átlag felett bővült. Egyedül az olaszországi forgalom csökkent (-6 százalék).

Az anyagköltségek és anyagjellegű ráfordítások 1,8 százalékkal (94 millió forinttal) csökkentek, ami elmarad a nettó árbevétel 2,5 százalékos visszaesésétől, míg a személyi jellegű ráfordítások 4,4 százalékkal (88 millió forinttal) nőttek. Utóbbi növekedésének döntő részét (72 millió forintot) a munkavállalóknak adott két heti extra jutalom adta, emellett a társaság az üzleti év elején 6,2 százalékos átlagos bérfejlesztést hajtott végre.

A társaság adózás előtti nyeresége az első háromnegyed évben 2,981 milliárd forintot tett ki, 13,6 százalékkal (471 millió forinttal) alatta marad az egy évvel korábbi 3,452 milliárd forintnak.

Beruházásokra 379 millió forintot költött a Zwack Unicum az első háromnegyedévben, amelyek pótló jellegűek voltak.
A Zwack 1000 forint névértékű részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír hétfőn 17 450 forinton zárt, 1,41 százalékkal (250 forinttal) gyengült a pénteki záráshoz képest. Az elmúlt egy évben a papírok legmagasabb árfolyama 17 995 forint, a legalacsonyabb 16 000 forint volt.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!