Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Bloomberg értesülései szerint még idén bevezethetik a londoni tőzsdére a sportautókat gyártó Aston Martin részvényeit egy nyilvános részvénykibocsátást követően. A hírügynökség szerint a cég tulajdonosai nagyjából 5 milliárd fontos cégérték mellett adnának el részvényeikből, s már előzetes tárgyalásokat folytattak tanácsadókkal a tranzakciókkal.

A kibocsátáshoz a befektetői sztorit az szolgáltathatná, hogy a James Bond filmekből ismert autók gyártója idén megjelenne az SUV piacon is termékeivel. Az Aston Martin kibocsátás ha megtörténik, két okból is szimbolikus jelentőségű lehet. Egyrészt a cég komoly talpra-állásának a jelképe lehet, tavaly sikerült ugyanis az utoljára 2008-ban elért 5000 darabos értékesítési szintet újra átugrania a cégnek. Másrészt mint minden nagyobb angliai részvénykibocsátás, tesztje lehet annak, hogy a brexit küszöbén mennyire bíznak a befektetők a brit gazdaságban. A cég a tavaly saját előrejelzése szerint 840 millió fontot meghaladó árbevételt és 180 millió fontnál magasabb EBITDA-t érhetett el.

A cég, mint ahogy két legnagyobb tulajdonosa nem kívánták kommentálni az értesüléseket.

A cég korábbi közlése szerint a DBX SUV nevű autójuk gyártását 2019-ig kezdenék meg új, Wales-ben felépítendő üzemükben. A 150 ezer dolláros árról induló Vantage modelljükre érkezett megrendelések ugyanis  már most lekötik a cég jelenlegi üzemének idei kapacitását.

A várt árazáshoz összehasonlításképpen, a már tőzsdén lévő Ferrari részvényei jelenleg 18,5-ös EV/EBITDA mutató felett cserélnek gazdát. Ráadásul 30 százalékos EBITDA-marzzsal képes működni, ilyen szintű árbevétel arányos nyereséget az Apple, a Gucci vagy az LVMH tud csak produkálni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!