Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A CIG 956 millió forint veszteséget könyvelhetett el az idén az első negyedévben, ami mintegy 30 százalékkal nagyobb mint amit a Portfolio.hu elemzői konszenzusa alapján vártak a szakértők. A magyar számviteli szabályok szerinti díjbevétel 5,2 milliárd forint lett, ami  20 százalékkal alacsonyabb a várakozásoknál. Ráadásul az új értékesítések értéke is 72 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A rendszeres díjak értéke 4,6 milliárd forint volt a teljes díjbevételből.

A bevétel csökkenése elsősorban az eseti díjak visszaeséséből adódótt, amelyek értéke 638 millió forint volt. A gyorsjelentés ki is emeli, hogy a pénzügyi-gazdasági válság nagymértékben csökkentette a lakosság rendelkezésre álló elkölthető jövedelmét, mely a biztosítási piacot is negatívan befolyásolja. A 2011 negyedik negyedévében bevezetett végtörlesztésekkel kapcsolatos intézkedések ezen felül jelentősen érintették a biztosító ügyfélkörét, akik így átmenetileg visszafogták megtakarításaikat.

A bevételek csökkenése mellett a költségracionalizálási és hatékonyságnövelő intézkedések hatására azonban a bruttó működési költségek is csökkentek közel 48 százalékkal. A gyorsjelentésben ugyanakkor azt is leszögezik, hogy a veszteség összhangban van a cég vezetésének a várakozásaival, így továbbra is tartható a 2014. évi tervezett nyereséges elérése.

A CIG leányvállalata a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (EMABIT) külön gyorsjelentést tett közzé a bevlteleiről.  A 783 millió forint bruttó díjbevételt legnagyobb része a casco ágazathoz és az kötelező gépjármű felelősség ágazathoz kapcsolódik. A biztosító összes költsége 220 millió forint volt. A kárráfodítás a negyedévben mintegy 379 millió forintot tett ki. ennek eredményeként 239 millió forint veszteséget termelt a cég ami a jelentés szerint szintén megfelel a terveknek. A saját tőkéje 1,1 milliárd forint volt, amely biztosítja működésének finanszírozását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!