Jelentős emelkedéssel zárt New York a Fed-döntés után

A piaci várakozások többségével ellentétben már mai ülésén bejelentette az eszközvásárlási program visszafogását a Fed, amelyre heves piaci reakciók alakultak ki világszerte minden eszközosztályban. Az amerikai részvényindexek jelentősen emelkedtek, a dollár pedig erősödött.
portfolio.hu, 2013. december 18. szerda, 22:20
Fotó: Napi.hu

Jelentős emelkedéssel zárták a mai kereskedést a vezető amerikai tőzsdeindexek. A Dow Jones 1,84, az S&P 500 pedig 1,68 százalékos pluszban zárta a napot, amire október 10. óta nem volt példa. A Nasdaq 1,15 százalékot erősödött. A záró értékek rendre: 16 168, 1811, illetve 4070 pont.

Az S&P emelkedésének többek között az lehet az oka, hogy Bernanke azzal nyugtat: jövõ év közepéig azért nem fejezik be az eszközvásárlási programot (idõben tehát azért ennél tovább elnyújtják), illetve az is lényeges a jegybankelnöktõl, hogy jóval a 6,5 százalékos munkanélküliségi ráta alatt (és idõben késõbb) jöhet majd csak az elsõ kamatemelés. Ezekkel tehát azt a monetáris politikai meglepetést igyekszik ellensúlyozni (galamb üzeneteket küldeni), amelyeket a tapír váratlan bejelentésével okozott a Fed.

Az, hogy januártól kevesebb pénz áramlik a gazdaságba, a Fed bizakodásának a jele. A bejelentés jelentősen csökkenti azt a bizonytalanságot, ami hetek óta jellemzi a piacot, ami abból is látszik, hogy a VIX index közel 14 százalékot esett. Ekkora napon belüli esésre legutóbb október 16-án volt példa.

A jelek szerint kezdik "megérteni" a piacok, hogy a Fed ma este a vártnál egyértelműen héjább (hawkish) üzeneteket küld, ez pedig gyors fordulattal erősíteni kezdte a dollárt a vezető devizákkal szemben. Az euróval szemben már 1,3760 körül jár a kereskedés, noha pár perce még kissé 1,38 felett jártunk.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

fed
HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2013.12.19 16:31

...már 2 hónapja is volt az euró 1,3830 azután 1 hét múlva 600 pippel lejjebb ...le -fel...,hinta -palinta ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html