Az econet Nyrt. papírjainak tőzsdei vesszőfutása nem független a cég piaci helyzetétől, a vállalatcsoport komoly gondokkal küszködik, az árfolyam zuhanása csak ennek tükröződése. A Napi Gazdaság információi szerint a társaság médiabirodalmához tartozó RadioCafé és a Time Out magazin dolgozói már hónapok óta nem kaptak fizetést, ráadásul ez utóbbi termék legfrissebb számának megjelenése is már hetek óta késik. A cég pénzügyi nehézségeiről szóló értesülésünket megerősíttetnünk hivatalos forrásból nem sikerült.

Balázs Csaba, az econet elnök-vezérigazgatója lapunknak annyit elmondott, hogy jelenleg a cég hitelezőivel zajlanak a tárgyalások a reorganizációról, ennek eredménye a következő hetekben válhat ismertté. A cég szombati bejelentése szerint az átszervezés során leépítik az üzemi szinten veszteséges csoporttagokat, azaz jelentősen karcsúsítják a holdingot. Hogy ez pontosan mely leányvállalatokat érinti, egyelőre kérdéses, ha viszont a nyereségelvárást szigorúan értelmezi majd a központ, akkor a Sziget Kft.-n kívül viszonylag kevés, jelentősebb árbevételt generáló vállalkozása marad majd a médiacsoportnak.

A részvények árfolyamának összeomlása nem meglepetés, az ugyanis "kódolva" volt a rendszerbe − mondta el egy, a tőkepiacot jól ismerő forrásunk. Az econet fő tulajdonosai ugyanis határidőn finanszírozták befektetéseiket, azaz prompt részvényeiket először eladták, majd a befolyó pénz töredékéből ugyanannyi papírt megtestesítő határidős pozíciót nyitottak. E pozíciók fedezetét prompt részvények és némi készpénz jelentették. Amint viszont lefelé indultak az árfolyamok, s a letétbe helyezett pénz már nem fedezte a veszteségeket, a finanszírozó bank vagy brókercég megkezdte a prompt részvények eladását, tovább szorítva lefelé az árfolyamot. Ez további tulajdonosok határidős pozícióit tette fenntarthatatlanná, így őket is kényszerlikvidálta brókercégük, tovább görgetve a lavinát. Tekintve, hogy arányaiban az econet-papírokra vonatkozó nyitott határidős állomány volt a legjelentősebb a piacon, a zuhanás igencsak látványosra sikeredett.

A folyamatot az állíthatta volna meg, ha a nagytulajdonosok készpénzzel fedezik határidős veszteségeiket, ám erre nem sok esély mutatkozott. A kisrészvényesek számára viszont kedvező fejlemény lehet, hogy a legutolsó bejelentés szerint szinte minden nagytulajdonos nyitott határidős állományát likvidálták már, így megszűnt az eladói nyomás, sőt miután minden, öt százaléknál nagyobb befolyással rendelkező tulajdonos megvált csomagjától, akár meg is jelenhet a cég környékén egy, a zavarosban halászó befektető, megpróbálkozva a vállalat felvásárlásával.

Megállapodtak a Sziget-akvizívió finanszírozásáról

Az Est Média kizárólagos tulajdonában álló EMG Médiacsoport Kft - a finanszírozó UniCredit Bank Hungary Zrt. hozzájárulásától függően - szerződést kötött azon 300 millió forintos, rövid lejáratú kölcsönnek 2012. április 15-ig történő meghosszabbításáról, amely a Sziget Kft. megvásárlását célzó akvizíciós folyamat során 2010. november 29-i esedékességgel teljesített vételárrész egyik forrása volt. A meghosszabbított kölcsön fedezete az EMG Médiacsoport Kft-nek a Sziget Kft-ben meglévő üzletrésze.

A reorganizációs folyamat további lépéseiről - amelynek a 2011. április 29-i éves rendes közgyűlés döntése értelmében része lehet a 9. napirendi pontban részvényesi indítvánnyal javasolt intézkedési terv is - további tájékoztatásokat tesz majd közzé a társaság.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!